Krenule pripreme hrvatskih mladih rukometaša za europsko prvenstvo

Krenule pripreme hrvatskih mladih rukometaša za europsko prvenstvo

"Mi smo Hrvatska i mi si uvijek moramo dati za pravo da očekujemo puno", rekao je izbornik Luka Panza.

Foto: Hrvatska rukometna kadetska reprezentacija na pripremama u Delnicama

Domaćin je Hrvatska u gradovima Zagrebu i Koprivnici od 11. do 21. kolovoza. Generacija 1998. Luke Panze iza sebe ima brojna druženja i treninge, od regionalnih okupljanja i kontrolnih okupljanja do selekcija u Kampu HRS-a. Kroz posljednje gotovo tri godine radilo na jedinstvenom sustavu i tražilo 18 igrača koji će nositi hrvatske boje na prvom velikom natjecanju. Nakon sjajnih rezultata na turnirima u Bugojnu i Danskoj stiglo se do ključnog dijela, a to su pripreme za Europsko prvenstvo.

Prvi dio priprema hrvatski kadeti odrađuju u Delnicama gdje će boraviti sve do 17. srpnja, a izbornik Luka Panza istaknuo je na čemu će najviše raditi kroz tih devet dana.

“Ova generacija do sada je imala brojna okupljanja, testiranja i postavljali smo neki sustav, a sada smo napokon došli do priprema za prvo veliko prvenstvo. Imamo za odraditi tri puta po deset dana do početka Europskog prvenstva. U prvoj fazi u Delnicama sve će biti naglašeno na fizičkoj pripremi i podizat ćemo nivo igre u obrani. Imamo dvije prijateljske utakmice s juniorskom reprezentacijom Srbije, 15. i 16. srpnja, u kojima ćemo testirati upravo te obrambene varijante. Nakon toga ćemo biti nešto pametniji pred drugu fazu priprema u Ivanić-Gradu.”

Za prvu fazu priprema u Delnice je doputovao 21 igrač, ali stručni stožer momčadi je odlučio pridružiti i Filipa Curiša stoga sada njih 22 trenira, a izbornik je otkrio tko su ti izabrani:

U Delnice smo pozvali 21 igrača od kojih je četiri vratara, ali u radu smo priključili i Filipa Curiša tako da nas je sada 22. Nakon ove faze otpada jedan vratar te ćemo tijekom druge faze priprema u Ivanić-Gradu ponovno imati 21. igrača. Konačnih 18 ići će na treću fazu u Sesvete i s njih 18 ćemo ići i na Euro.”

U Delnicama se tako pripremaju mladi rukometaši poimence: Ivan Panjan – RK PPD Zagreb – vratar, Ivan Ereš – RK Izviđač – vratar, Mateo Radočaj – HRK Karlovac – vratar,Marin Šutalo – RK Ormož – vratar,  Tomislav Špruk – HRK Karlovac – lijevo krilo, Leon Strbad – RK PPD Zagreb – lijevo krilo, Davor Vujičević – RK Akademija Balić Metličić – lijevo krilo, Filip Turčić – RK PPD Zagreb – desno krilo, Dario Raguž – RK Akademija Balić Metličić – desno krilo, Lovro Malec – MRK Ivanić – desno krilo, Nikola Grahovac – RK Dubrava – pivot, Adrian Miličević – RK PPD Zagreb – pivot, Emanuel Nino Fiala – RK Bjelovar – pivot,   Halil Jaganjac – RK Kozala – lijevi vanjski, Josip Šarac – RK Izviđač – lijevi vanjski, Daniel Vusić – RK PPD Zagreb – lijevi vanjski, Ivan Koncul – RK Metković 1963 – lijevi vanjski, Tin Lučin – RK Kozala – srednji vanjski,  Vito Bahtijarević – RK PPD Zagreb – srednji vanjski, Ivan Martinović – HC Fivers – desni vanjski, Anthony Jurman – RK PPD Zagreb – desni vanjski, Filip Curiš – RK PPD Zagreb – desni vanjski

Uz standardni stručni stožer koji čine izbornik Luka Panza, trener Igor Dokmanović, trener vratara Ivan Pavlaković, kondicijski trener Nikola Golub, fizioterapeutkinja Patricija Šimić te tehniko Stipe Smojver, priključili su se psiholog Matej Tomazin i liječnik Boris Peršić.

“Odnedavno u stožeru imamo i psihologa kojeg smo uključili u rad. Momci s njim imaju radionicu po pitanju radnih zadataka i ciljeva. Mislim da nam to dosta pomaže u strukturiranju rada. Moći ćemo puno detaljnije raditi na ponekim stvarima i egzaktnije ih mjeriti. To je dobro i za igrače jer će pronaći mir u radu i konstantu koju će moći vrednovati. To pomaže i nama trenerima jer ćemo moći gledati njihov učinak kroz sam trening koji će se ocjenjivati kroz te radne zadatke.”

Od ove generacije mnogi dosta očekuju. Dio uloge favorita dobila je kroz rezultate u kadetskoj ligi, a dio rezultatima na turnirima i prijateljskim utakmicama koje je odradila od prvog okupljanja. Svjesni su toga i u stožeru, dok izbornik Panza ističe kako rezultat nije primaran za ovu generaciju već pravilan rad, a da će s njim sve doći na svoje.

“Kada smo se okupili prvi dan na Kampu HRS-a u Zadru rekao sam im da svi uspješni rezultati iza nas su sada prošlost. Da ne postoje. Igrali smo tri turnira na kojima smo odigrali odlično. To što nas svi vide kao favorite, neka i gledaju. Ono što je naš cilj je da nakon ovog Europskog prvenstva razvijemo dobre igrače koji će biti kompletniji nego što su bili prije ovih priprema. Ne radimo s njima kroz pritisak rezultata nego kroz rad inzistiramo na angažmanu koji mora biti na visokom nivou. Ako imamo angažman na visokom nivou, on donosi dobru izvedbu, a ona donosi zadovoljstvo. No, ponovit ću ono što sam već bezbroj puta rekao – Mi smo Hrvatska i mi si uvijek moramo dati za pravo da očekujemo puno” , istaknuo je izbornik Luka Panza.

U nastavku plan priprema i raspored utakmica naših mladih rukometaša.

Plan priprema:
1. faza: Delnice 8. do 17. srpnja
2. faza: Ivanić-Grad 20. do 29. srpnja
3. faza: Sesvete 1. do 6. srpnja / Koprivnica 6. do 11. srpnja

Raspored utakmica:
11.08.2016. u 19:30h Hrvatska – Island

12.08.2016. u 19:30h Češka – Hrvatska

14.08.2016. u 19:30h Švedska – Hrvatska

Hrvatska je na Europskom prvenstvu smještena u grupu C zajedno sa Švedskom, Češkom i Islandom, a sve utakmice igra u dvorani u Koprivnici. Raspored utakmica možete pronaći  ovdje .

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.