Kristijan Đurasek, jedini hrvatski predstavnik na Tour de Franceu za HR: Sve je podređeno kapetanu Costi

Kristijan Đurasek, jedini hrvatski predstavnik na Tour de Franceu za HR: Sve je podređeno kapetanu Costi

Od osobnih ambicija želim u jednoj etapi napraviti dobar rezultat, ako mi se pruži prilika da krenem, ustvrdio je Đurasek

Kristijan Đurasek

Kristijan Đurasek, biciklist momčadi Lampre Merida, bit će jedini hrvatski predstavnik na Tour de Franceu, najpoznatijoj biciklističkoj utrci i ujedno jednom od najvećih svjetskih sportskih događaja. Utrka počinje 5. srpnja u Velikoj Britaniji etapom dugoj 190.5 kilometara od Leedsa do Harrogatea. Za Kristijana bit će to premijera na najvećoj biciklističkoj pozornici.

Tri i pol tisuće kilometara u tri tjedna
Biciklisti će na ovogodišnjem, 101. izdanju Tour de Francea, ukupno prijeći tri tisuće i šesto kilometara! Utrka počinje u subotu u Leedsu, a posljednja etapa na rasporedu je 27. srpnja i završava u Parizu. Posljednjeg dana Toura nastupit će i biciklistice koje će voziti jednu etapu, a na cilj u Parizu stići će nekoliko sati prije biciklista.

– Fizički sam spreman. Ovo mi je druga utrka od tri tjedna koju vozim i zato će mi biti lakše psihički jer znam što mogu očekivati. Jedina je novost da mi je ovo prvi Tour de France, ustvrdio je Đurasek čija će uloga biti pomoći kapetanu momčadi.

Portugalac Rui Costa predvodit će ekipu i njemu će sve biti podređeno.

– Plan je naravno pomoći mu da ostvari što bolji plasman u ukupnom poretku. Sve je poređeno njemu, da mu olakšamo nastup. Tu je velika odgovornost na ekipi. Od osobnih ambicija želim u jednoj etapi napraviti dobar rezultat, ako mi se pruži prilika odnosno ako dobijem slobodne ruke da krenem, ustvrdio je Đurasek.

– Obično se to događa u situaciji kada su vodeći biciklisti već posloženi u poretku, najčešće nakon brdskih etapa kada se iskristalizira poredak. Onda obično lideri kontroliraju situaciju i ne pazi se toliko na bicikliste koji zaostaju u poretku već samo na one koji su konkurencija. Tada se može dobiti prilika jer ako se recimo dobijem priliku boriti se za etapu Costa će i dalje imati potporu ostatka ekipe, ustvrdio je hrvatski biciklist koji vjeruje u dobar rezultat ekipe.

– Costa sigurno može među deset u ukupnom poretku, to bi bio dobar rezultat za svaku ekipu na Touru. Mi objektivno očekujemo i više od njega, uvjereni smo da je sposoban. Prije Toura je pobijedio na utrci u Švicarskoj, pokazao je da je sposoban boriti se s najboljima. Ako sve bude u redu i ne bude nepredviđenih okolnosti, može biti u vrhu, ustvdio je hrvatski biciklist.

– Brdske etape bit će odlučujuće i ove godine, ima samo jedan kronometar u cijeloj utrci što je jako čudno. Isto tako čudno je da Tour odmah kreće etapom, da nije kronometar ili prolog, objasnio je Đurasek.

Giro d’ Italia prve etape odvozio je u Irskoj, Tour će pak krenuti u Velikoj Britaniji.

– Tour de France je jedan od najvećih svjetskih događaja i gradovima je u interesu da ugoste nekoliko etapa. To im je odlična promocija, marketinški dobar potez, počevši od prijenosa na svjetskim televizijama… To je postao trend u zadnje vrijeme i vjerojatno će se nastaviti u idućim godinama, zaključio je Kristijan Đurasek.

Sastav momčadi Lampre Merida za Tour de France

Sastav momčadi Lampre Merida za Tour de France

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.