Kristijan Đurasek s Tour de Francea za HR: Peta etapa je bila ekstremno opasna

Kristijan Đurasek s Tour de Francea za HR: Peta etapa je bila ekstremno opasna

- Meni je nebitan plasman, ali pošto sam posljednji pomogač Ruija Coste pratim ga do pred kraj etape i logično je da sam na ovom mjestu, kaže Đurasek

Kristijan Đurasek/Getty Images

Kristijan Đurasek slobodn dan na Tour de Franceu dočekao je na 43. mjestu u ukupnom poretku. Podatak je to koji lijepo zvuči s obzirom na veliku konkurenciju, ali činjenica da je kapetan momčadi Portugalac Rui Costa na devetom mjestu još bolje zvuči budući da je Kristijanov primarni cilj maksimalno pomoći momčadskom kolegi da ostvari što bolji rezultat.

– Sve je u redu, prvo i osnovno treba biti maksimalno spreman da bi se sve izdržalo. Ako nisi 100 posto spreman nemoguće je završiti. Zadovoljan sam formom, zasad ide dobro.  Pomažem Rui Costi, sve mu je maksimalno podređeno. Pratim ga prakitički do kraja etape, kaže Đurasek.

– Meni je nebitan plasman, ali pošto sam posljednji pomogač Ruija Coste pratim ga do pred kraj etape, ostanem dugo naprijed i logično je da sam na ovom mjestu u ukupnom poretku odnosno da je moj plasman je nešto viši. Svoj plasman ne gledam, čekam jedino ako mi se otvori prilika da napravim rezultat u jednoj etapi. Pokušao sam već jednom, nadam se da ću dobiti još koju priliku, rekao je Đurasek.

– Zasad je sve u redu, nisam imao nikakvih problema. Što se tiče Ruija Coste mislim da će ići još gore u poretku, očekujemo da realno uđe među pet najboljih. Pada kiša praktički svaki dan, hrapav je asfalt, bilo je jako sklisko i evo Contador je pao pri velikoj brzini, ne znam točno što se  dogodilo. Već su dva najveća favorita utrke odustala, podsjetio je Đurasek.

Naime, Chris Froome i Alberto Contador, jedni od glavnih favorita, morali su odustati zbog ozljeda. Froome je odustao nakon tri pada, te nakon pete etape kojom se obilježavalo 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Problem je bio u činjenici da je jedan dio staze ujedno dio koji se koristi u jednodnevnoj utrci Paris-Roubaix,  poznatoj pod nazivom “pakao sjevera”. Doduše, Froome je pao uoči dijelova na kojem su kocke.

– Ovo što se dogodilo Froomeu stvarno nije bilo lijepo. Moje mišljenje je da nije bilo potrebnu staviti tako ekstremno opasnu etapu u trenutku kada pada kiša i hladno je vrijeme, to nije bilo odgovorno. Pet etapa je bila strašna, ti odsjeci s kockama na cesti koje kao da je netko razbacao… Svi smo krenuli na različitim biciklima, nemoguće  je bilo voziti, organizator je tražio spektakl na krivi način i na krivom mjestu, rekao je Đurasek.

Utorak je dan odmora na Touru.

– Na dan odmora na rasporedu je spavanje, onda idemo na lagan trening jedno sat, dva. Slijedi masaža i odmor, pokušaj da što bolje regeneriramo tijelo. Trening je nužan i na slobodan dan jer ako se samo odmara noge bi drugi dan bile teške.   Nadam se da će me noge slušti kao dosad, da se ne zapletem negdje ili da padnem. To su želje u ovom trenutku i da kapetan napreduje što više, zaključio je Kristijan Đurasek.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.