Kristijan Vincetić: Lijep je osjećaj nakon dvije godine vratiti se u vrh

Kristijan Vincetić: Lijep je osjećaj nakon dvije godine vratiti se u vrh

- Volio bi se baviti s puno stvari, ali jednostavno nemam vremena. Plivanje je takav sport, kaže Vincetić

Foto: HPO

Da tribine bazena diljem Europe ovog ljeta gore, malo je reći – brojna natjecanja od vaterpola do plivanja, ušli su u domove i ispunili vrijeme gledatelja i navijača. Jedno posebno zanimljivo natjecanje, koje je održano od 4. – 10. kolovoza u nizozemskom Eindhovenu, je IPC Europsko prvenstvo u plivanju za osobe s invaliditetom na kojem su nastupili i hrvatski reprezentativci: Toni Brajša, Matija Grebenić, Kristijan Mamić te Kristijan Vincetić. Upravo je dvadesettrogodišnji Kristijan Vincetić nositelj čak dva odličja: srebrne  u kategoriji 400 metara slobodno i brončane medalje na 100 metara leptir.

– Lijep je osjećaj nakon dvije godine vratiti se u na onaj isti nivo i stanje u kojem sam bio prije odnosno nakon ozljede postići rang u kojem sam nekada bio. Zbog toga su mi ove medalje i  dodatna nagrada. U Eindhovenu sam također nastupio 2010. godine te mogu reći da im je organizacija natjecanja odlična, i da kao i tada, ni ove godine ništa nije prepušteno slučaju, kaže Kristijan za Hrvatsku reprezentaciju.

Plivač PK Dubrava, čiji je ponosni član od 1998. godine, nositelj je brojnih odličja svjetskih, mediteranskih, europskih i drugih natjecanja, a također se može pohvaliti i brojnim nagradama grada Zagreba za najuspješnijeg sportaša s invaliditetom. Pristupačan i jednostavan Kristijan se nakon kraće  pauze vraća pripremama za Svjetsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Glasgowu, a kaže da zbog specifičnosti ovog sporta nema vremena za druge zanimacije:

– Volio bi se baviti s puno stvari, ali jednostavno nemam vremena. Plivanje je takav sport da si, kako mi plivači to volimo reći, na suhom i mokrom treningu. Uz treninge koje odrađujemo u bazenu, tu je i teretana, tako da jedan naš trening zna trajati i po 7,8 sati, kaže Kristijan koji je u plivanje krenuo kao i većina sportaša s invaliditetom.

– Kao i 90 posto osoba s invaliditetom, plivanjem sam se počeo baviti rekreativno. Budući da nemam nogu i da mi tijelo ne propadne, krenuo sam na plivanje. S vremenom je to preraslo u nešto više i kada su mi osobe oko mene počele govoriti da mogu napraviti nešto više od samo rekreativnog bavljenja, dobio sam poticaj da krenem u ozbiljnije vode. Već 2005. godine sam ušao u reprezentaciju, rekao je Kristijan ponudivši svoje viđenje na status sportaša s invaliditetom u Hrvatskoj.

– Svaki sportaš će uvijek reći kako u njegov sport treba najviše ulagati. Budući da je Hrvatska zemlja koja voli nogomet, pa dosta toga onda pada u drugi plan, ali mišljenja sam da Hrvatska dosta ulaže i daje za nas s obzirom na naš status i da možemo biti zadovoljni, zaključio je Kristijan Vincetić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.