Krivi su! Zdravku Mamiću šest i pol godina zatvora, a Zoranu četiri godine i 11 mjeseci

Krivi su! Zdravku Mamiću šest i pol godina zatvora, a Zoranu četiri godine i 11 mjeseci

Županijski sud u Osijeku danas je donio nepravomoćnu presudu Zdravku i Zoranu Mamiću, bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru.

Zdravko Mamić/Foto: www.gnkdinamo.hr

Neprevomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku bivši čelnik i sadašnji savjetnik GNK Dinamo Zagreb Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar proglašeni su krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna te ih je osudio na zatvorske kazne.

Zdravko Mamić tako je osuđen na 6 i pol godina zatvora te mu se do pravomoćnosti presude određuje istražni zatvor. Zoran Mamić dobio je četiri godine i 11 mjeseci, Vrbanović tri godine, a Pernar četiri godine i dva mjeseca. Nitko od četvorice optuženih nije se pojavio na izricanju presude.

Zdravko Mamić se tijekom izricanja presude nalazio u Međugorju, a nakon izricanja je poručio: “Obrazloženje presude čini me bijesnim. Monstrumi koji su mi napakirali i osudili me neće mirno spavati.” Tvrdi kako je presuda isforsirana i lažna.

Prema presudi koju je čitao predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza  i primanje mita, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

Zdravko Mamić mora vratiti sav nezakonito stečen novac. Oduzimaju mu se i dva stana na Cvjetnom trgu. Supruga Marina Mamić u roku od 15 dana mora po pravomoćnosti državi predati stanove i zemlju koju je Mamić kupio nezakonito stečenim novcem.

Oduzima se i stan na Radničkoj cesti u Zagrebu koji je u vlasništvu Vanje Horvat. Mamićima će oduzeti i brodicu kao i osobni automobil Bentley čija je vlasnika Marina Mamić. Oduzima se i Audi u vlasništvu Vanje Horvat.

Zoranu Mamiću oduzet će se sav nezakonito stečen novac, mora vratiti 25 milijuna kuna. Oduzimaju se novac i vozila na ime Ana Mamić.

Presudu su komentirali i predstavnici udruge “Dinamo to smo mi” koju su nakon izricanja presude odmah organizirali presicu na kojoj su izjavili kako će tražiti nadoknadu za obeštećenje kluba. “Pozdravljamo presudu, očekivali smo osuđujuću presudu. Nažalost, u Dinamu i dalje sjede ljudi koji su dopustili nešto ovakvo i koji su izglasali da klub nije oštećen.” rekao je predsjednik Udruge Juraj Čosić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.