Kriza izbjegava nogomet: Rekord europskog tržišta, Premiership najbogatiji

Kriza izbjegava nogomet: Rekord europskog tržišta, Premiership najbogatiji

Klubovi na europskom tržištu odavno su postali tvornice novaca.

Foto: commons.wikimedia.org - Christopher Bruno

U Deloitteovom “Godišnjem pregledu financija u nogometu 2015” pokazalo se kako su europski klubovi ostvarili dobit od gotovo 20 milijardi eura poglavito zahvaljujući ligama Petice koje zarađuju najveće svote novca pogotovo od prodaje TV prava.

Tako je svoje prihode najviše povećala Premeierliga za čak 29% (879 milijuna eura) što je prihod od 3,9 milijardi eura u ovoj godini, a najveći rast prihoda omogućili su novi ugovori o pravima prijenosa koji donose ukupno tri četvrtine povećanja prihoda.

Druga po redu je Bundesliga koja je ujedno i najposjećenija liga Europe koja je ostvarila rast prihoda od 13% (257 milijuna eura) što je svrstava na drugo mjesto europskih liga, iako su njihovi ugovori o pravima prijenosa Bundeslige najniži od svih liga Petice.

Slijedi Primera u kojoj su povećanje prihoda ostvarili samo madridski velikani Real i Atletico, dok su se prihodi ostalih 18 članova najvišeg doma španjolskog nogometa smanjili. Individualno potpisivanje ugovora o TV pravima dovelo je do monopola u ostvarivanju prihoda što španjolska vlada mijenja od sezone 2016/17 kada će klubovi Primere i Segunde potpisati kolektivni ugovor.

Serie A povećala je prihode za 1%, odnosno 22 milijuna eura što znači da se talijanski klubovi najviše oslanjaju na TV prihode koji iznose 59% ukupnog povećanja prihoda. Također, ne treba zanemariti kako Talijani uvelike ovise i o plasmanima svojih momčadi u europskim natjecanjima.

Francuska Ligue 1 bilježi povećanje od 201 milijuna eura, odnosno 15% u kojemu najveći udio ima Paris Saint-Germain. Povećava se i trend posjećenosti utakmica francuskog prvenstva zbog poboljšanja infrastrukture za predstojeće Europsko prvenstvo. Ipak, monopol PSG-a nad TV pravima i prihodima koči razvoj francuske lige.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.