Kvasina: “Konstantno se dokazujem”

Kvasina: “Konstantno se dokazujem”

Prvi dio razgovora s Matijom Kvasinom...

Foto: Tour of Croatia

Matija Kvasina rođen je u Novoj Gradišci, gdje je naučio voziti bicikl i napravio prve korake u BK Strmac. Od 1993 aktivno je uključen u biciklizam. Prošao je sve mlađe kategorije s mnogo lijepih rezultata i uspomena.

S koliko ste godina počeli trenirati biciklizam? Od kuda ljubav za taj sport, koji su bili motivi za biciklizam?

“Prve korake tj. pedale u biciklizmu napravio sam davne 1992. u Novoj Gradišci. Nije to bio neki određeni motiv. Volio sam se voziti s biciklom i tako sam krenuo u sport.”

Biciklizam je jako težak fizički sport, zanima nas kako trenirate, kako ga usklađujete s obvezama koje imate i kako Vam izgledaju treninzi?

“Sad kad sam u zadnjih desetak godina odabrao samo biciklizam kao glavnu okupaciju sve je podređeno tome. Tako sve obaveze u biti spadaju u drugi plan, a obitelj je tu koja mi najviše pomaže oko toga kako bi se mogao u miru posvetiti treningu i oporavku. Zimi treniram negdje na hrvatskoj obali, a kad dođe proljeće selim se natrag u Zagreb gdje odrađujem sve treninge i pripreme za utrke. Volio bi da nije zima tako hladna u Zagrebu pa da ne trebam uopće ići negdje na pripreme jer terena za trening imam sasvim dovoljne.

Koja Vam je bila prva utrka?

“Prva utrka je bila utrka po parkingu, a organizator je za nas klince bio BK Strmac. Podijelili su nam diplome i svi smo se osjećali kao pobjednici. Tu sam dobio prvu diplomu, a prva medalja je bila 1993. s državnog prvenstva također iz Nove Gradiške gdje smo osvojili prvo mjesto u ekipnoj vožnji na kronometar.”

Koji Vam je bio prvi team za kojeg ste nastupili?

“Prvi ozbiljniji team je bio Zagreb Metalia Comerce, a prvi i zapravo jedini profesionalni za kojeg sam na kratko nastupio je bio “Aeronautica Militare Amica Chips Knauf”. Bilo je lijepo osjetiti profesionalizam. Nažalost, to je trajalo samo pet mjeseci, što je prekratko za dovoljno dokazivanje i daljni napredak. Splet nesretnih okolnosti me nakon toga prisilio da se konstantno dokazujem i borim kako bi ponovno dobio priliku nastupati za profesionalni team. Nažalost, to se više nije moglo ostvariti. Iako i klubovi za koje sam nastupao poput KK Perutnina Ptuj i Felbermayr Simplon Wels djeluju profesionalno i tako se svi ponašamo oni su nažalost preslabo rangirani u odnosu na profesionalne timove kontinental razreda.”

Za koji team vozite trenutno?

“Trenutno nastupam za Felbermayr Simplon Wels, ali najviše sam uživao u ekipi KK Perutnina Ptuj. Najljepše uspomene iz svijeta biciklizma me drže vezanog za taj klub. Razlog tome je što smo neko vrijeme imali pet biciklista iz Hrvatske i osam iz Slovenije. Svi smo se super slagali, atmosfera je bila divna i rezultate smo nizali svake godine. Sve što je lijepo ima svoj kraj, a u sportu je taj kraj uvijek bliži nego što priželjkujemo. Status imam svugdje dobar, samo je problem bio većinom i u meni što se previše puta postavim kao pomoćnik umjesto leader. Takvim potezima ponekad degradiram sam sebe unutar teama.”

Ove godine se evo održala i prva etapna utrka kroz Hrvatsku Tour of Croatia, kako ste zadovoljni organizacijom utrke, sami ste sudjelovali u njoj, kakva je bila po Vama?

“Utrka je bila svojevrsni BOOM u našem uspavanom biciklizmu. Sretan sam bio da se održala. Nekih manjih propusta u organizaciji je bilo, ali ništa strašno da bi pokvarilo utrku. Da je bilo više jačih ekipa bilo bi još bolje, ali i ovako je bila dobra promocije države i sporta. Svi sad priželjkujemo da se ne dogodi da je to bilo jedno izdanje takvog tipa i da trka opet ode u zaborav. Tko je prepoznao potencijal te utrke i zna li to cijenit ćemo vidjeti. Na meni je da se nadam najboljem te da pokušam uloviti najbolju formu kako bih se mogao pokazati u najboljem izdanju.”

Koji su Vam najbolji rezultati u ovoj godini?

“Najbolji rezultat sezone mi je bio drugo mjesto u etapi i treće generalno na Coppi e Bartali. Bio je to konačno jedan pravi rezultat nakon godina pehova, neuspjeha i grešaka. Nažalost. do kraja sezone nisam više bio te sreće da ponovim nešto na takvom nivou. Forma mi je bila na nivou, ali nikako da se određeni faktori na kraju poslože.”

Koja Vam je utrka najteža?

“Najteža utrka koju sam vozio prošle sezone je Tour of Austria 2.HC. Konkurenti su uvijek svi osim vlastite ekipe. Tako da svaku utrku moram startat s ciljem da pobijedim sve konkurente.”

Što mislite o našoj reprezentaciji i klubovima? Što s mladim vozačima koji su tek ušli u biciklizam?

“Teško pitanje. Nažalost sport koji je jedan od najstarijih olimpijskih sportova i koji postaje zastupljen na skoro svim kontinentima svijeta raste svugdje osim u Hrvatskoj. Zapostavili smo taj sport i sad smo u zaostatku za svijetom. Mi vadimo kvalitetne vozače iz premale mase tako da je svaki koji se iz Hrvatske dokaže u svijetu zapravo vrijedan zlata, a to se nažalost premalo cijeni i jako teško prodaje jer smo mala država. Drastično nam nedostaje stručnog kadra po klubovima koji bi mlade vozače polako gradili u prave bicikliste. Nastala je ta jedna velika generacijska rupa među trenerima pa se desilo da nemate dovoljno stručnog kadra po klubovima koji znaju kako od mladih talenata stvoriti vrhunske bicikliste. Nedovoljna angažiranost sponzora je tu dosta otežala situaciju. Nažalost. mladim vozačima je sve teže i teže. Konkurencija vani je strašna te raste iz godine u godinu tako da jedan mladi vozač mora biti baš ekstra dobar da bi se mogao plasirati u neku inozemnu ekipu jer iz Hrvatske je ravno čudu da se progura u inozemstvo. Nije to sad razlog da mladi prestaju već bi trebao biti samo nešto kao alarm da se moraju od malih nogu predano i ozbiljno toga primiti i bit uporni do samog kraja jer greške i kampanjski rad odavno ne prolaze u svijetu biciklizma.”

Koji su Vam planovi za iduću sezonu?

“Ostajem u austrijskom klubu Felbermayr Simplon Wels. Oni su zadovoljni mojim radom. Meni odgovara sigurnost i povjerenje koje mi team daje. Situacija u svijetu biciklizma je teža iz godine u godinu. Klubovi se zatvaraju, novi mladi bolji biciklisti dolaze tako da se cijeni kad netko ostvari ovakav status kakav sam ja uspio dobiti u inozemnom klubu. Cilj mi je napraviti što bolji rezltat na Tour Of Croatia i Tour of Austria te ako bude šanse nastupiti na Svjetskom prvenstvu jer mi je dosta teško palo što ove godine nisam nastupio zbog ozljede.”

U nedjelju pročitajte nastavak razgovora.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.