Ladić oštro: “Reprezentacija igračima služi samo za odmor”

Ladić oštro: “Reprezentacija igračima služi samo za odmor”

Dražen Ladić iznio je stavove o reprezentaciji...

Hrvatska nogometna reprezentacija/Foto: Mario Ćužić - Zna.hr

Hrvatska se s dvije loše utakmice dovela u prilično tešku situaciju u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Dok javnost čeka srijedu i odluku o Niki Kovaču legendarni Dražen Ladić je za Index.hr analizirao situaciju. Izjavio je: “Utakmice protiv Azerbajdžana i Norveške uopće me nisu iznenadile. Vrijeme je da se probudimo jer ovakvo stanje nije novost. To kod nas vlada već 15 godina. Odmah nakon svakog dobrog rezultata upadnemo u euforiju. Samo znamo pričati o trofejima i tome kako smo moćni. A onda se dogode dva loša rezultata i kreće val brutalne kritike. Nitko nije imun na trulež koji se nalazi u njegovoj sredini. Nema veze što velika većina igrača igra u inozemstvu jer čim dođu u Hrvatsku odmah su pod tim utjecajem.”

Nastavio je: “Mi jesmo dobri, no nismo svjetska klasa. Pa Modrić je jedini igrač koji je ključan u svome klubu. Ne razumijem zašto se o našem nogometu govori kao da je svjetsko čudo. Nismo baš puni igrača koji nose igru najboljih klubova svijeta. Ljudi, o čemu govorite? Spustimo se na zemlju i shvatimo da smo europski prosjek, ni više ni manje nego prosjek. Modrić je sjajan u Realu, Rakitić je postao važan u Barceloni. To je istina. No, tko još vodi igru najvećeg kluba? A u našim medijima dobijete dojam da smo najbolja momčad svijeta. Žao mi je, no nismo.”

Osvrnuo se na izbornika: “Niko Kovač je počeo jako dobro. Momčad je na početku imala glavu i rep, ali postalo je očito da je on izgubio kontrolu i mislim da se to sad teško može popraviti. No, vjerujem da bi rezultati bili isti i sa bilo kojim drugim izbornikom. Sad je smiješno govoriti o smjeni. Svaki izbornik je kod nas u istoj poziciji, bez obzira na iskustvo. Poslije jednog dobrog rezultata je spasitelj, a već za mjesec dana ga se želi pokopati. Najveći problem našeg nogometa su stalne tvrdnje o nekoj šok terapiji, a u inozemstvu vlada dugoročan i strpljiv rad. Ti pojmovi su kod nas nepoznati.”

Analizirao je: “Poslije uvjerljivih domaćih pobjeda protiv Azerbajdžana i Norveške svi su govorili o borbi za zlato u Francuskoj i bojali su se analizirati te utakmice. Pa zar stvarno netko misli da smo mi tada čudesno igrali? Pa bili smo loši i bezidejni, no imali smo sreće jer smo golove davali i s tramvajskih stanica. Sad se to vratilo jer nismo iskoristili puno bolje prilike, a Norveška je to znalački kaznila.”

Govorio je o igračima: “Najviše sam zabrinut jer u reprezentaciji postoji dio igrača čije vrijeme je prošlo, ali svi se prema njima odnose kao prema svetim kravama. Jasno da se greške pojedinaca ne smiju izvlačiti iz konteksta i javno analizirati, pamtite i vi pogreške iz moje karijere. Ali ne mogu vjerovati da ne postoji osoba koja bi se zahvalila nekim igračima. To je zato jer svi šute zbog straha za svoj posao. Tako se radi šteta i igračima i reprezentaciji. No, budimo napokon realni. Velika većina igrača prihvaća pozive u reprezentaciju da malo dođe u Hrvatsku na odmor od kluba, vidi prijatelje i obitelj, te se zabavi. To je tako već 15 godina. Zašto nitko to ne želi priznati?”

Nije zadovoljan stavovima igrača o posljednjim utakmicama: “Slušam izjave posljednjih dana i nevjerojatno mi je da oni govore kao da jedan od drugoga prepisuju. Samo kažu da idu skupiti glave. Pa što je to? Zar stvarno nitko ne može reći nešto pametno? No, dobro. Neka govore na terenu i pokažu tko su. Skrivanje iza jeftinih fraza nema smisla. Poslije poraza od Norveške začudilo me ponašanje Nike Kovača zbog javnog napada na igrače. To sigurno nije njegov posao i ne smije javno tako govoriti. No, on je izbornik i odgovoran je. Igrači su previše tašti i zato sam zabrinut. Ponašaju se kako misle da mogu. Sumnjam da bi Modrić u Realu imao hrabrosti kritizirati trenera zbog taktike. No, kod nas je sve dozvoljeno. Nitko ne odgovara za postupke, pa ni igrači nisu iznimka.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.