Laura Štefanac: Iznad hendikepa i sustava!

Laura Štefanac: Iznad hendikepa i sustava!

Laura Štefanac, nesuđena tenisačica, danas gimnazijalka i vlasnica niza odličja sa atletskih takmičenja, rodila se potpuno gluha. Njezino rođenje nije bio za nju ulazak u život, već ulazak u rat sa vlastitim hendikepom i sa sustavom, iz kojeg ona izlazi kao pobjednica.

PRVE POBJEDE!

Laura je rođena 1. srpnja 1998. godine, potpuno gluha.  Nakon svih pretraga u centru SUVAG, roditeljima je savjetovano da razmisle o ugradnji umjetne pužnice. Odluka nije bila laka iz nekoliko razloga: takvo što u Hrvatskoj je tada bilo u povojima a i Laura je bila dvogodišnje dijete. No, roditelji su, ipak odlučili pristati na zahvat, te joj je u svibnju 2001. godine, ugrađena pužnica. Osoba s ugrađenom pužnicom ne čuje odmah, pa prava borba tek slijedi. Laura je polako počela slušati i prepoznavati zvukove, te godinu nakon ugradnje, počela učiti govoriti.  Život nje i roditelja svodio se na vježbe u SUVAG-u, te vježbe kod kuće.

Prvo razočarenje u sustav i prvu borbu Laura je osvojila prilikom upisa u Osnovnu školu. Zanemarujući preporuku psihologa prema kojoj „ona nije ni za SUVAG, a kamo li za redovnu školu“, a uz dogovor sa njenim audiorehabilitatorom, sa punih osam godina upisala se u redovnu školu prema mjestu stanovanja i to nakon testiranja koje je dokazalo kako je „Laura izrazito inteligentna curica“. Uz ogroman trud i zalaganje Osnovna škola prošla je u redu, da bi ista problematika uslijedila kod upisa u srednju školu. Kao učenica s individualnim pristupom morala je proći profesionalnu orijentaciju prilikom koje joj je savjetovana strukovna škola koja je bila u suprotnosti sa njezinom željom za gimnazijskim programom.

Na temelju sportskih rezultata i upornosti, ponovo  briljira na testiranju, pobjeđuje sustav i upisuje Sportsku gimnaziju u Zagrebu. Unatoč problemima sa jezicima, jer je i Hrvatski jezik Lauri poput učenja stranog jezika, bez problema savladava gimnazijski program, te je oduševljena i školom i profesorima.

IZ TENISAČICE U VRHUNSKU ATLETIČARKU!

Laura se prvo počela baviti tenisom. Život joj je krenuo u sasvim novom smjeru, prilikom školskog takmičenja, gdje je njezinu zavidnu spretnost i brzinu primijetila trenerica iz Atletskog kluba „Agram“, te je pozvala da trenira. S trčanjem Laura nije bila oduševljena, no pokazalo se kako je izvrsna u bacanju koplja, diska i kugle. Kao članica Hrvatskog atletskog saveza natječe se u kategoriji juniorke, mlade seniorke i seniorke.

Hrvatski  sportski savez gluhih, 2014. godine, poziva je u svoje redove, te se kao jedina članica Hrvatske reprezentacije, na Europskom juniorkom atletskom prvenstvu gluhih, u Trabzonu, okitila zlatnom medaljom u bacanju koplja, srebrom u kugli i broncom u disku. Na Europskom seniorskom prvenstvu gluhih 2015. godine, u Poljskoj, osvaja broncu u bacanju koplja.

SANJA OLIMPIJADU!

Kao i svaka mlada osoba, još nije sigurna što želi točno raditi u budućnosti,  osim da će zanimanje biti vezano uz sport. Jedina želja koju trenutno  želi  ostvariti jeste naučiti znakovni jezik i čitanje sa usna. Smatra kako je pogrešno što se terapija djece sa pužnicama svodi samo na  oslanjanje na sluh, te joj radi te činjenice nedostaje poznavanje znakovnog jezika, osobito prilikom međunarodnih natjecanja gluhih. Sanja o olimpijadi  gluhih i lovi norme za sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima.

Zahvaljujući borbi sa vlastitim hendikepom i sustavom, te sportu samom, Laura je postala vrijedna, mlada osoba sa izraženim radnim navikama i izrazitom emotivnom zrelošću.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.