Legenda kanua – Matija Ljubek

Legenda kanua – Matija Ljubek

Matija Ljubek za vrijeme života je bio jedan od najtrofejnijih svjetskih kanuista te najtrofejniji hrvatski sportaš s više od 300 odličja i četiri olimpijske medalje, od koje su dvije zlatne, srebro i bronca.

Ljubek je rođen 22.studenog 1953. u Belišću, gradu s aktivnom sportskom tradicijom, kao i s dugom tradicijom kajakaškog sporta. Matija se u djetinjstvu pokazao iznimno sportski naklonjen, igrao je nogomet, bavio se atletikom te neobavezno dizao utege.

Nakon toga se posvećuje vodenim sportovima što je pokrenuo njegov upis u Kajak klub Belišće. Ljubek je glasio za velikog talenta, a navedeno  je opravdao par godina kasnije, kada je na Svjetskom prvenstvu u Beogradu osvojio broncu na 10.000 metara kao i četvrto mjesto na 1.000 metara.

Nakon Beograda, tada dvadesetjednogodišnji Matija je izborio nastup na Olimpijskim igrama u Montrealu. Na svojim prvim Olimpijskim igrama odmah je osvojio dvije medalje, zlato na 1.000 metara te broncu na 500 metara. Obje medalje osvojene su u kategoriji jednoklek.

Nakon olimpijskih igara svoju dominaciju u sportu potvrdio je zlatnom i brončanom medaljom na 1000 metara, medalje koje je osvojio na Svjetskom prvenstvu u Beogradu 1978. godine. Godinu dana nakon Beograda, Split je upoznao Matiju Ljubeka, kada je na Mediteranskim igrama osvojio čak tri zlatne medalje, dvije na 500 metara i jednu  na 1000 metara.

Tada već uspješan kajakaš, rutinski je obilazio Svjetska prvenstva. S prvenstva u Nottinghamu 1981. godine vratio se sa srebrom iz kategorije 10.000 metara, dok je iduće godine u Beogradu osvojio dva zlata, na 500 metara, kao i na 1000 metara. Osvojio je medalje na prvenstvima u Mechelenu i Tamperi par godina kasnije.

Na svojim zadnjim Olimpijskim igrama sudjelovao je 1984. godine u Los Angelesu kada se oprostio od profesionalnog sporta osvajanjem zlata na 500 metara i zlata na 1000 metara.

Nakon završetka karijere ostao je aktivni sportski djelatnik.Matija je poginuo 2000. godine. Posmrtno mu je uručena nagrada za životno djelo, kao i Državna nagrada za šport “Franjo Bučar”. Danas se njegovo ime pamti. Po njemu ime je dobio kajak i kanu klub u Zagrebu te nagrada za životno djelo Hrvatskog olimpijskog odbora tzv. “Nagrada HOO-a Matija Ljubek”.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.