Legenda se prisjeća Soluna: “Ispalo mi je zubalo, toliko je bilo napeto!”

Legenda se prisjeća Soluna: “Ispalo mi je zubalo, toliko je bilo napeto!”

Hrvatska je prije 20 godina prvi i posljednji put pobijedila Grčku, a heroj je bio bivši izbornik Slaven Bilić.

Prije točno 20 godina Hrvatska je upisala prvu i jedinu pobjedu protiv Grčke u uzavrelom Solunu u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

Hrvatska je u zemlju Tricolora otišla i vratila se s broncom, a nitko sretniji od nas da preko Grčke u Rusiji dođemo do još jednog povijesnog uspjeha.

Prije tih 20 godina izbornik Blažević vadio je Prosinečkog, u igru stavljao Igora Cvitanovića i Gorana Vlaovića, debitirao je Silvio Marić, a pogodak odluke je nakon silnih promašaja dao Davor Šuker, iako popularni Ćiro drugog čovjeka ističe kao heroja tog susreta.

” To je bila povijesna pobjeda. U Grčku smo otišli na strijeljanje. Šuker je zabio pogodak, ali svatko tko razumije nogomet, zna da nas je spasio Slaven Bilić! Presudna je bila odluka da ga s mjesta stopera premjestim u središnjicu, kada sam vidio s kakvom se lakoćom nosi s Grcima. Tako je lako eliminirao protivnika. Prošao je jednog, drugog, trećeg i dodao Šukeru”, podsjetio se Ćiro koji je prepričao situaciju iz svlačionice ususret dvoboju punom tenzija.

“Bilić je u jednom štivu opisao tu povijesnu anegdotu iz Grčke. Rekao je da se u svlačionici tijekom sastanka čulo kako kucaju srca naših igrača. Situacija je bila teška, morali smo pobijediti utakmicu da ostanemo u igri. Znate, bila je to i moja posljednja prilika, nasljednike su već pronašli. Rekao sam igračima da smo danas možda posljednji put zajedno. Ako ne uspijemo, ja odlazim, ali vi ćete za mene i dalje biti najbolji igrači na svijetu. Tada sam odglumio ispad i zaderao se: ‘Ma nema možda, morate pobijediti. Niste ovdje bitni vi, niti ja. Dok sam urlao na njih, ispalo mi je zubalo, a oni su glumili da nisu vidjeli. Toliko je situacija bila napeta”, kazao je šaljivi Trener svih trenera koji večeras vjeruje u Dalićevu Hrvatsku.

“Veliki sam optimist. Dalić razumije nogomet, a vidim i da igrači razumiju njega. Hrvatska mora biti odlučna i žustra. Pozitivna agresivnost je put prema pobjedi. Prognoziram komfornu pobjedu, 2:0 ili 3:0 za Hrvatsku. Znate da nisam baš dobar prognozer, ali u posljednje vrijeme sam se popravio.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.