[Video]: Legenda Zlatne generacije hrvatske košarke danas ima rođendan!

[Video]: Legenda Zlatne generacije hrvatske košarke danas ima rođendan!

Toni Kukoč/Getty Images

Toni Kukoč, jedan od najboljih hrvatskih košarkaša kao i sportaša ikada, današnji je slavljenik! Rođen 18. rujna 1968. u dalmatinskoj prijestolnici, Splitu, danas puni respektabilnih 49. godina! Dio je nezaboravne zlatne generacije košarke u Hrvata na koju se svi tako pozivamo ali i ponosimo, te vjerujemo da ne postoji netko kome nije poznat.

Veliki je Splićanin, koji je karijeru započeo u  Jugoplastici, u svojoj velikoj i bogatoj karijeri, ostvario gotovo sve što se moglo. Osvojio je europske naslove u klupskoj i u reprezentativnoj košarci, naslov svjetskog prvaka s reprezentacijom bivše države u Argentini 1990. , tri  medalje sa reprezentacijom Hrvatske (92′, 94′ te 95′) te tri naslova prvaka NBA ( 96′., 97′. i 98′) .

Igrajući u najjačoj ligi svijeta od 1993. pa do 2006, promijenio je nekoliko klubova, ali najveću slavu  i uspjeh doživljava u onome prvome u koji je stigao davne 93′- Chicago Bullsima. Bilo je to vrijeme kad je parket dijelio sa  velikim imenima svjetske košarke – Dennisom Rodmanom, Scottie Pippenom te najvećim ikada, pogađate, Michaelom Jordanom. Zbog načina na koji je loptama posluživao suigrače, američki mediji su Kukoča prozvali „The Waiter“ (konobar), koji mu je bio jedan od najpoznatijih nadimaka. Kasnije je svoj NBA put nastavio u Atlanta Hawkinsima, Philadelphi 76ersima, da bi u svojoj posljednjoj sezoni u košarkaškome dresu 2005/2006.,  stigao u Milwaukee Buckse.

U svojoj je reprezentativnoj karijeri bio član “Plavih” odnosno Jugoslavije gdje je bio treći 1987. na EP,  srebrni iz OI u Seoulu godinu dana kasnije, te tri puta zaredom zlatni, kod kuće u Zagrebu 1989., pa Buenos Airesu 1990. te Rimu 1991.

Za Hrvatskz reprezentaciju nastupa 1992., sa kojom iste godine osvaja srebro na OI u Barceloni u jednoj od najvećih utakmica u povijesti hrvatske košarke, onoj protiv Dream Teama. Iste godine zbog velikog doprinosa sportu, u njegove je ruke otišla i nagrada Franje Bučara, “oca” hrvatskog sporta. Sjajan niz nastavlja i na SP-u u Torontu 1994., gdje kao i 1995. u Ateni osvaja brončano odličje. Iznimnim je rezultatima s pravom dio zlatne generacije košarke koja će po svojoj uspjesima zauvijek biti ispisana u analima naše povijesti. Bio je, ali i ostao, povijesni igrač sa isto takvim rezultatima.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.