Legendarno desno krilo: Mirza Džomba

Legendarno desno krilo: Mirza Džomba

Najbolje desno krilo tadašnjeg rukometnog svijeta.

Foto: Wikipedija

Mirza Džomba proslavljeni je bivši rukometaš, koji je za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju ostvario 185 nastupa i postigao 719 golova. Džombina pozicija bila je desno krilo, te je glasio za jednog od najboljih krilnih igrača svijeta. Mirza je s reprezentacijom osvojio čak 5 medalja, četiri od njih su bile zlatne, a jedna srebrna.

 Mirza Džomba rođen je u Rijeci, 28. veljače 1977. godine od majke Mirsade i oca Mensura. Uz roditelje, ima i godinu i pol starijeg brata Amira. Džombin talent je uočen rano tijekom njegovog života. Dok je pohađao osnovnu školu, današnju OŠ “Škurinje”, zamijetio ga je atletičar Veno Đonlić, koji ubrzo postaje njegov rukometni trener u sklopu rukometnog kluba Zamet.

Džomba je čak u osnovnoškolskim danima osvajao medalje, tada zajednička momčad Zameta i Škurinja bila je prva na natjecanju osnovnih škola. Mirza je u Zametu ostao do 1997. godine, nakon čega je prešao u Prvu HRL, u zagrebački Badel 1862. Prve godine dolaska u Zagreb, Mirza je počeo nastupati za reprezentaciju, s kojom je 1997. osvojio zlato na Mediteranskim igrama u Bari, te iste godine sa Zagrebom osvojio je  prvenstvo Hrvatske.

Nakon zlata u Bari, Mirza je s reprezentacijom osvojio srebro u rukometnoj superligi u Njemačkoj 1999. godine te zlato na Mediteranskim igrama u Tunisu 2001. godine. Tada relativno nepoznata reprezentacija dobila je novog izbornika 2003. godine, Linu Červara. S Červarom kao izbornikom, Džomba i ostatak momčadi su  ‘zabljesnuli’ te osvojili zlato na Svjetskom prvenstvu u Portugalu, a potom i zlato na Olimpijskim igrama u Ateni godinu dana kasnije. Mirza je na desnom krilu igrao i 2005. godine, kada je Hrvatska osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Tunisu. Iz reprezentacije se povukao 2008. godine.

Igračku karijeru nakon Badela, nastavio je u mađarskom Veszpremu, u kojemu se zadržao tri godine. U to vrijeme je ‘pomogao’ osvojiti tri prvenstva i tri kupa zaredom te izborio status viceprvaka Veszpremu u EHF Ligi prvaka 2001. godine, a potom i u Europskom superkupu 2002. godine. Nakon Mađarske, Mirza se preselio u Španjolsku, gdje je zaigrao za Ciudad Real 2004. godine. U tri godine igranja za Real, Mirza je osvojio Španjolski superkup, EHF ligu prvaka, Europski superkup te španjolsku Prvu ligu. Nakon Reala, 2007. se vratio ponovno u Hrvatsku te počeo igrati za svoj stari klub Badel 1862, koji je tada imao novo ime: Croatia Osiguranje. Kao i svugdje, u Zagrebu je Mirzina igračka klasa bila očita. Croatia je bila nedodirljiva u Hrvatskom prvenstvu kao i u Hrvatskom kupu.

Poljski Vive Kielce bio je klub u kojemu je Mirza završio karijeru  provevši u njegovim redovima dvije godine ( od 2010. godine do 2012.), a to je bio ujedno i kraj njegove  rukometne karijere.  Te 2012. godine se preselio natrag u Rijeku sa  suprugom Belmom, poznatom riječkom voditeljicom. Dvije godine kasnije, dobili su prvo dijete, kći Unu. Od tada se Džomba posvetio obitelji i svome životu u Rijeci. Ponekad ga možemo vidjeti kako nastupa u televizijskim emisijama, komentirajući rukometne utakmice.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.