LEGENDE HRVATSKOG RUKOMETA

LEGENDE HRVATSKOG RUKOMETA

Legende hrvatskog rukometa: Velimir Kljajić, Iztok Puc, Božidar Jović, Patrik Čavar, Irfan Smajlagić, Mirko Bašić, Zlatko Saračević, Goran Perkovac, Valter Matošević...

Hrvatska rukometna reprezentacija može se pohvaliti izrazito bogatom poviješću i brojnim legendama koje su obilježile rukomet.  Uz brojne uspjehe iz bivše države, bronce s Europskog prvenstva iz 1994. te svjetskog srebra godinu kasnije , nekako možemo reći da zlatna priča hrvatskog rukometa započinje 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti iz koje vežemo brojna legendarna lica kojih se i danas sjećamo.

Davne 1996. godine u Atlanti hrvatski sportaši ispisali su povijest popevši se na postolje s najsjajnijim odličjima. Atlanta će ostati upisana zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti rukometa kao i generacija koja se te godine našla na igrama.

VELIMIR KLJAJIĆ (10.02.1964.- 12.08.2010.)-  izbornik zlatne generacije koja je na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine osvojila najsjajnije odličje. Rukometni znalac poznat pod nadimkom ʺkljunʺ svojim čvrstim stavom i temperamentom održavao je autoritet. Često je znao reći: „Tko je uz mene – može ostati, tko ne može pratiti moj ritam – može odmah otići“. Svoju igračku karijeru od 1964. do 1976. godine kreirao je u RK Medveščak, a u razdoblju od 1976. pa do 1980. za Klagenfurt. Trenirao je brojne njemačke klubove te postigao uspjehe i u ženskom rukometu. Nažalost, 2010. godine zbog bolesti je izgubio najvažniju utakmicu života.

Velimir Kljajić

Velimir Kljajić

 

IZTOK PUC (14.09.1966.- 20.10.2011.)-  izrazito darovit i talentiran rukometaš s pravom je nosio titulu jednog od najboljih rukometaša s ovih prostora. U bogatoj karijeri jedini je rukometaš na svijetu koji je nastupio na trima Olimpijskim igrama igrajući pritom za tri različite reprezentacije: jugoslavensku, hrvatsku i slovensku. Osvojio je broncu s Jugoslavijom na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine, zlato na Mediteranskim igrama 1993. u Languedoc-Roussillon, srebro na Svjetskom prvenstvu u Islandu 1995. te vrhunac svoje karijere osvojivši zlato u Ateni 1996. godine.  ʺŽogu” je nažalost bolest uzela u 46. godini života, te nas je hrvatska legenda napustila 2011. godine.

 

BOŽIDAR JOVIĆ (13.02.1972.) – još jedan zlatni olimpijac koji je te davne 1996. godine postao junak za prolaz u polufinale u ruskom ruletu kada je tri sekunde prije zvuka sirene postigao pogodak za pobjedu te upisao Atlantu zlatnim slovima . Igrao je na poziciji pivota. Uz zlatnu medalju na Olimpijskim  igrama 1996. osvojio je i dva srebra na Svjetskim prvenstvima (1995. i 2003., te dva zlata na Mediteranskim igrama (1997. i 2001.). Trenutna pozicija mu je menadžer u RK PPD ZAGREB.

PATRIK ČAVAR (24.03.1971.) – bivši hrvatski reprezentativac i jedan od najboljih igrača svog vremena igrao je na poziciji lijevog krila. Kao što je odličan na lijevom krilu tako je mogao igrati i na drugim pozicijama u napadu a isto tako i u obrani. Karijeru je započeo u RK Metković u čiju prvu ekipu ušao je s petnaest godina. Uz RK Metković igrao je i u RK Borac Banja Luka, RK Badel 1862 Zagreb, Barcelona, BM Granollers, RK Agram Medveščak te Saint Marcel  Vernon. U Zagrebu je igrao na visokoj razini te bio dva puta klupski prvak Europe i sedam puta prvak Hrvatske. U Barceloni je proveo četiri godine te  s njom tri puta bio osvajač Kupa Europe.  Državnu nagradu za sport “Franjo Bučar” dobio je 1996. godine, pet puta je bio najbolji igrač Hrvatske i četiri puta najbolji strijelac. Na Olimpijskim igrama u Atlanti proglašen je najboljim strijelcem s 43 pogotka i realizacijom 71,66 posto. Uz Irfana Smajlagića uvršten je u najbolju sedmorku igara. S hrvatskom reprezentacijom osvojio je zlato u Atlanti,  srebro na Svjetskom prvenstvu na Islandu, broncu na Euru 1994. u Portugalu i zlato na Mediteranskim igrama 1993. godine. Svoju sjajnu karijeru završio je s 36. godina.

Patrik Čavar

Patrik Čavar

 

IRFAN SMAJLAGIĆ (16.10.1960.)- najbolje desno krilo svijeta poznat pod nadimkom “Pipe” i udarcu “suhi list”. U reprezentaciju svijeta izabran je četiri puta. Nakon sjajne igračke karijere, nastavio je uspješno kao i trener u RK Čakovec, pomoćni trener Hrvatske, Hrvatska U-21, Egipat, RK Bosna Sarajevo, RK Zamet,ŽRK Lokomotiva Zagreb te Iran. Osvojio je tri olimpijske medalje, dva zlata i jednu broncu,  srebro i zlato na Svjetskim prvenstvima, broncu na Europskom  i zlato na Mediteranskim igrama. Kao pomoćnik Line Červara jedan je od najzaslužnijih za renesansu hrvatskog rukometa.

Irfan Smajlagić

Irfan Smajlagić

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.