Legende hrvatskog sporta: Đurđica Bjedov ostvarila nemoguće

Legende hrvatskog sporta: Đurđica Bjedov ostvarila nemoguće

- Meni je čuveni sportski komentator Mladen Delić s novinarskog mjesta pokazivao da sam prva, ja nisam vjerovala i uperila sam prst u samu sebe, od tuda i moja iznenađujuća gestikulacija u stilu – Nemoguće da sam to ja!“, izjavila je Đurđica u jednom intervjuu

Đurđica Bjedov

Splitska plivačica Đurđica Bjedov osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u plivanju 1968. godine u Ciudad de Mexico. Bile su to olimpijske igre koje su održane na najvećoj nadmorskoj visini što je od svih sportašica i sportaša zahtijevalo izuzetne napore.

Zlato je Đurđica osvojila u disciplini 100 metara prsno postavivši usput i olimpijski rekord. Dan poslije u utrci na 200 prsno Bjedov je osvojila i srebrnu medalju. Ovi uspjesi su tim veći što ona praktički mjesec dana prije igara nije bila sigurna da će uopće nastupiti.

– Meni je čuveni sportski komentator Mladen Delić s novinarskog mjesta pokazivao da sam prva, ja nisam vjerovala i uperila sam prst u samu sebe, od tuda i moja iznenađujuća gestikulacija u stilu – Nemoguće da sam to ja!“, izjavila je Đurđica u jednom intervjuu.

Prilikom povratka, Split je Đurđici Bjedov priredio veličanstven doček. Na Rivi i po okolnim mjestima čekalo ju je sto tisuća ljudi. Olimpijska pobjednica stigla je u svoj rodni grad s golemim meksičkim sombrerom na glavi.

Đurđica je rođena u Splitu 5. travnja 1947. godine. U povijest je ušla kao jedina hrvatska plivačica osvajačica zlatne olimpijske medalje, mada je tada nastupala za SFR Jugoslaviju, ali je i Hrvatska bila u sastavu te države.

Nakon plivačke karijere nastavila je s angažmanom u plivanju, ovaj put u ulozi trenera. Godine 1987. primjena je u Kuću slavnih vodenih sportova. Godina 1968. poznata je po buntovničkom sloganu europskih studenata „Budimo realni, tražimo nemoguće“. Hrvatskoj plivačici Đurđici Bjedov je to uspjelo.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.