Legende hrvatskog sporta: Đurđica Bjedov ostvarila nemoguće

Legende hrvatskog sporta: Đurđica Bjedov ostvarila nemoguće

- Meni je čuveni sportski komentator Mladen Delić s novinarskog mjesta pokazivao da sam prva, ja nisam vjerovala i uperila sam prst u samu sebe, od tuda i moja iznenađujuća gestikulacija u stilu – Nemoguće da sam to ja!“, izjavila je Đurđica u jednom intervjuu

Đurđica Bjedov

Splitska plivačica Đurđica Bjedov osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u plivanju 1968. godine u Ciudad de Mexico. Bile su to olimpijske igre koje su održane na najvećoj nadmorskoj visini što je od svih sportašica i sportaša zahtijevalo izuzetne napore.

Zlato je Đurđica osvojila u disciplini 100 metara prsno postavivši usput i olimpijski rekord. Dan poslije u utrci na 200 prsno Bjedov je osvojila i srebrnu medalju. Ovi uspjesi su tim veći što ona praktički mjesec dana prije igara nije bila sigurna da će uopće nastupiti.

– Meni je čuveni sportski komentator Mladen Delić s novinarskog mjesta pokazivao da sam prva, ja nisam vjerovala i uperila sam prst u samu sebe, od tuda i moja iznenađujuća gestikulacija u stilu – Nemoguće da sam to ja!“, izjavila je Đurđica u jednom intervjuu.

Prilikom povratka, Split je Đurđici Bjedov priredio veličanstven doček. Na Rivi i po okolnim mjestima čekalo ju je sto tisuća ljudi. Olimpijska pobjednica stigla je u svoj rodni grad s golemim meksičkim sombrerom na glavi.

Đurđica je rođena u Splitu 5. travnja 1947. godine. U povijest je ušla kao jedina hrvatska plivačica osvajačica zlatne olimpijske medalje, mada je tada nastupala za SFR Jugoslaviju, ali je i Hrvatska bila u sastavu te države.

Nakon plivačke karijere nastavila je s angažmanom u plivanju, ovaj put u ulozi trenera. Godine 1987. primjena je u Kuću slavnih vodenih sportova. Godina 1968. poznata je po buntovničkom sloganu europskih studenata „Budimo realni, tražimo nemoguće“. Hrvatskoj plivačici Đurđici Bjedov je to uspjelo.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.