Lijep uspjeh hrvatskih boćara

Lijep uspjeh hrvatskih boćara

Boćari su bili uspješni na važnom turniru u Monacu...

Foto: rijecani.com

Hrvatski mladi boćari su i ove godine sudjelovali od 09. do 11. listopada na svjetski priznatom challenge turniru u boćanju koji se svake godine održava u Monacu. Natjecanje nosi ime Denisa Ravere, poznatog monegaškog političara i zaljubljenika u boćanje, koji je uveo boćanje na široka vrata u škole glavnog grada kneževine Monaco.

 Od njegove prerane smrti 2007. godine ovo se natjecanje već od 2008. godine nalazi u kalendaru Svjetske boćarske federacije (F.I.B.) i okuplja svake godine sve veći broj sudionika. Ove godine sudjelovale su ekipe iz deset država sa tri kontinenta – Australije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Italije, Monaca, Slovenije, Švicarske, Tunisa i Turske.

U kategorijama U-15, U-18 i U-23 ove godine su po prvi puta nastupile i žene U-25. Sve uzrasne kategorije su se natjecale u disciplinama parova, štafetnog izbijanja i preciznog izbijanja. Hrvatsko boćanje predstavljali su Karlo Šaban i Alen Dretvić ( U-15) te Mateo Načinović i Dario Juričić (U-18). Uz trenera Romana Gržančića na put su krenuli vođa puta Miljenko Butković i vozač i član naše delegacije naš vedri duh Damir Jasić.

Lokacije na kojima se natjecanje odvijalo bile su ne samo neobične i zanimljive već za naše pojmove izuzetno atraktivne. Natkrivenih osam jogova otkrili smo na ravnom krovu petog kata stambeno-poslovne zgrade u samom centru Monaca na kojima igra boćarski klub Club Bouliste. Lijepo vrijeme koje nas je poslužilo upotpunilo je sjajan i neponovljiv doživljaj ovogodišnjeg natjecanja.

Domaćin nam je uz izvrsnu prehranu, odličnu organizaciju prijevoza ponudio i odličan smještaj (hotel s četiri zvjezdice) standard koji je teško dostižan u našim uvjetima. S druge strane, domaćin nam je “ponudio” i podloge na jogovima po svojoj mjeri pa je promjena s jedne na drugu lokaciju izazvala traume kod nekih igrača. U druženju nakon završetka turnira domaćini su se raspitivali o ovogodišnjem božićnom turniru u Rijeci i obećali da će se odazvati pozivu organizatora (Grad Rijeka i Boćarski savez Grada Rijeke).

Od naše male, ali složne ekipe očekivali smo dobru igru i možda neku od nagrada. Važno je napomenuti da se natjecanje održavalo tijekom cijelog dana i bilo je izuzetno zahtjevno i za igrače i za nas kojim smo im bili pri ruci. Na jogove se dolazi liftom a uz sjajno arhitektonsko oblikovanje nadstrešnice prisutno je dopadljivo i diskretno hortikulturno uređenje okoliša. Sa krova imate pogled ne samo na centar grada već i na nogometno igralište (smješteno na ravnom krovu druge zgrade) te na prekrasan stadion Monaca, člana prve francuske nogometne lige.

Druga lokacija je posve drugačija. Jogovi na otvorenom sa osam staza nalaze se u Monte Karlu na nekoliko minuta vožnje od prve lokacije. Smješteni u zelenilu i rezidencijalnom dijelu Monaca- Monte Karlu, centar su boćarskog svijeta Monaca. Na nekoliko koraka udaljeni od prekrasnog parka u Avenue Saint Martin, katedrale Bezgrješnog Začeća (u kojoj je pokopana princeza Grace) i u blizini Kneževog dvora, jogovima upravlja i na njima igra Club bouliste du Rocher Denis Ravera.

Natjecanje su otvorili parovi. U kategoriji U-15 naš par K. šaban i A. Dretvić u prvoj utakmici izgubili su od domaćina 7:9, no u druga dva susreta sredili su Bugarsku 13:0 i Australiju 13:2 te ušli u baraž (pripetavanje). Na naše veselje, a na žalost naših prijatelja iz Slovenije, u polufinalu su dobili (uz malo sreće) Sloveniju i plasirali se u finale gdje ih je čekao domaćin (opet) Monaco. Nažalost, u završnoj igri jogovi kao da su bili začarani, ništa nam nije polazilo za rukom te smo morali potpisati poraz. Na jednom dijelu joga boće su nam bile prekrate na drugom preduge. No, i drugo mjesto je sjajan rezultat.

U kategoriji U-18 naš par M. Načinović i Dario Juričić u prvom susretu dobiva favorite Francuze 9:8 i otvara sebi put u polufinale. Odlična utakmica s našim jakim potezima. Francuze je ovaj poraz dosta pogodio, no kako ćemo vidjeti poslije ipak su došli k sebi. U drugom susretu kombinaciju Monaca i Švicarske otpravili smo s 13:3. Polufinale će se igrati na jogovima Club bouliste du Rocher i to je bilo fatalno. Drugačija podloga na kojoj se naši dečki nisu snašli i Talijani su stekli prednost koju zbog kratkoće vremena (igra se na 75′) nismo mogli stići. I da situacije bude još zanimljivija u finalu su talijansku ekipu dobili Francuzi koje smo u grupi pobijedili. I tako s jednim porazom i mi i oni, s tim da su oni prvi, a mi treći.

U štafetnom izbijanju zbrajane su dvije trke te su dvije ekipe s najviše pogodaka bile direktno u finalu. Naša mlađa ekipa U-15 u prvoj trci je zaspala te je ostvarila rezultat 23/51, u drugoj trci se popravila 37/53 no s takvim rezultatom nije mogla dalje od petog mjesta. Naša U-18 selekcija u prvoj trci šokirala je konkurente (i gledatelje) odličnim rezultatom od 46/56, dok su u drugoj trci ostvarili ciljano 38/55 pa su se zasluženo plasirali u finale. U finalu su ih čekali predstavnici Slovenije koji su ostvarili dva puta po 40 pogodaka- 40/53 i 40/55.

Čekali smo nestrpljivo završnicu (sva su se finalna natjecanja odvijala u nedjelju, na jogovima Club bouliste du Rocher), a naši su djelovali samouvjereno i motivirano. U preciznom izbijanju Karlo Šaban, U-15, nije uspio ući u završnicu. Mateo Načinović je s 18 pogodaka ušao u finale u kojemu je ostvario treći rezultat – 11 pogodaka. Prvi je bio uvjerljivo predstavnik Italije s 23 pogodaka.

S podjelom nagrada i priznanja kojoj su uz domaćina prisustvovali i predstavnici glavnog grada Monaca, sportski funkcioneri i predsjednik F.I.B. g. Christian Lacoste završilo je ovogodišnje natjecanje uz sjajan rezultat naših boćara. Koliko su domaćini cijenili ovu disciplinu (štafeta) svjedoči i činjenica da su naši igrači uz veliki pehar za HBS, male pehare svakome od njih, dobili na poklon vrijedne ručne satove.

Najbolji rezultat natjecanja 46/56. Finale je bilo dramatično. Slovenci su krenuli furiozno, no naši su ih pratili. Na polovini vremena protivnici promašuju, a mi nastavljamo sa paklenim tempom. Na kraju – pobjeda : 39/57 Hrvatska i 36/55 Slovenija.

Iskreno želim da naš savez dogodine posveti veću pozornost ovom natjecanju jer i ono i naše hrvatsko boćanje to zaslužuje.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.