Lokomotiva: “Je li Brbiću mjesto u sportu?”

Lokomotiva: “Je li Brbiću mjesto u sportu?”

Lokomotiva se osvrnula na zahtjeve koje je HNK Hajduk stavio pred Hrvatski nogometni savez.

NK Lokomotiva/Foto: nklokomotiva.hr

Sastanak Hajduka i HNS-a, koji je u ponedjeljak ponovno održan u zagrebačkom Hiltonu, nije dobro ‘sjeo’ Lokomotivi, koja se službenim priopćenjem obrušila na splitski klub i njegove zahtjeve usko vezane uz plavo-bijele.

Hajduk je nezadovoljan činjenicom što su Lokosi dobili licencu za narednu prvenstvenu sezonu te traže njezino ponovno razmatranje, a istaknuta je i potreba ograničavanja broja ustupljenih igrača između pojedinih klubova, što se također izravno tiče Dinamove ‘filijale’.

Priopćenje Lokomotive prenosimo u cijelosti:

Na jučer održanom sastanku čelnika HNS-a i predstavnika HNK Hajduk, sudeći prema medijskim izvještajima, središnja tema, ponovo, po tko zna koji put, bila je NK Lokomotiva. Iako elementarna pristojnost nalaže da se bez predstavnika svih strana ne razgovara o onom kojeg nema, nitko, ni HNS, niti HNK Hajduk, nisu osjetili potrebu da na sastanak kojim dominira tema “Lokomotive”, pozovu predstavnike kluba koji je prošle godine proslavio stotu obljetnicu rada.

U sportskom je svijetu nezapamćena haranga koju HNK Hajduk provodi nad našim klubom, medijski teror kojim, nažalost uspješno, ucjenjuje čak i službena tijela HNS-a da prihvaćaju i vode “razgovore o Lokomotivi”. Iako je potpuno jasno, te kroz bezbroj kontrola i inspekcija potvrđeno da NK Lokomotiva posluje zakonito, da u sportskom pogonu postupa sukladno svim pozitivnim propisima koje je donijela zajednička krovna organizacija, HNS, izjava predsjednika HNK Hajduk, Marina Brbića, da se mi “pokrivamo propisima” i usporedba s “pokrivanjem” progona Židova njemačkim rasnim zakonima, do te je mjere skandalozna da bi nadležna tijela HNS-a, prije svega, trebala preispitati s kim uopće razgovaraju i je li gospodinu Brbiću mjesto u sportu.

Nažalost, gospodin Brbić javno se pohvalio svojom izjavom, pa nam je nejasno kako su predstavnici HNS-a nakon toga nastavili sastanak.

Između klubova NK Lokomotiva i GNK Dinamo postoji suradnja. Kao što postoji suradnja između GNK Dinamo i gotovo svih klubova Prve lige, ili kao što postoji, primjerice, suradnja između NK Lokomotiva i NK Lučko. Ona je regulirana propisima, zakonima. Propisi i zakoni ne služe za “pokrivanje”, već za poštivanje. To čini NK Lokomotiva. HNK Hajduk ima potpuno pravo tražiti promjenu propisa, ukoliko drže da nisu dobri, ali nema baš nikakvo pravo ultimativno zahtjevati izbacivanje NK Lokomotiva iz Prve lige. Niti HNS ima bilo kakvo pravo prihvatiti takve zahtjeve.

HNK Hajduk izvrgava ruglu rezultate NK Lokomotive protiv GNK Dinama u pet sezona koliko je NK Lokomotiva u prvoj ligi. Točno, mali klub iz Novog Zagreba, do sada je odigrao 17 utakmica protiv GNK Dinamo u Prvoj ligi i ima 16 poraza (9 sa samo pogotkom razlike), i jedan neriješeni rezultat. Kako je bilo igrati te utakmice i s kolikim angažmanom GNK Dinamo igra upravo protiv NK Lokomotive, to znaju naši treneri i igrači.

No, u isto vrijeme, u tih istih pet sezona, veliki i slavni HNK Hajduk je odigrao 15 utakmica protiv GNK Dinama (nećemo brojati poraz iz ove sezone kada veliki i slavni klub nije istrčao na teren) i bilježi 9 poraza, pet neriješenih ishoda i samo jednu pobjedu. To što veliki i moćni gube protiv Dinama, to ih ne smeta, ali smeta ih Lokomotiva. Mnogo iskusniji ligaš, NK Slaven Belupo, u istom je razdoblju odigrao također 16 utakmica protiv Dinama i upisao 13 poraza i 3 neriješena ishoda. Nije li i to pomalo sumnjivo, gospodine Brbiću?

NK Lokomotiva želi postati središnji nogometni klub Novog Zagreba, urbanog središta s više od 110.000 stanovnika. Vlastitim novcem uređujemo nogometni kamp na nekada zapuštenom zemljištu na Kajzerici, pripremamo se za gradnju stadiona. U nogometnoj školi NK Lokomotiva svakodnevno trenira preko 350 djece, u 14 dobnih kategorija. Ponosni smo na činjenicu da su kadeti Lokomotive drugi u prvenstvu Hrvatske i da su neki od njih već debitirali za prvu momčad.

S velikim smo zadovoljstvom proteklih godina u klub primali i hajdučku “dicu”, nažalost, najčešće odbačenu – Mate Maleš, Dinko Trebotić, Franko Andrijašević. Svi su oni prihvatili priliku i odužili se Lokomotivi koja je bila stepenica za oživljavanje i nastavak njihovih karijera.

HNK Hajduk, njihove igrače bilo kojeg uzrasta, NK Lokomotiva je uvijek dočekivala gostoljubivo i prijateljski, a na terenu smo pokušavali, i uspjevali, parirati jednom od najvećih hrvatskih klubova, sjajne i bogate prošlosti. Potezi aktualne uprave nisu dostojni te prošlosti i tradicije.

NK Lokomotiva izričito zahtjeva od HNS-a da ne prihvaća nikakve ultimatume te da, ako želi razgovarati o NK Lokomotivi, to ne čini bez nazočnosti ljudi iz NK Lokomotive.

Iako je to bespredmetno, pozivamo još jednom sva tijela HNS-a (svoje su već učinile sportska, financijska i sve ostale državne kontrole), da jednom zauvijek, a svakako prije početka nove sezone, donesu pravorijek o postupcima i sportskom radu NK Lokomotiva, da taj pravorijek objave javno i da “temu” NK Lokomotiva skinu s dnevnog reda.

Pozivamo javno i HNK Hajduk, sve njihove prijatelje i navijače, da se založe za promjene pravila koja drže lošima. Vjerojatno će ih u tome podržati i NK Lokomotiva. No, budući da vrlo često čelnici Hajduka rabe rečenicu – “pustite nas da sami uredimo svoje dvorište”, a pritom neprekidno pokušavaju urediti tuđa, vrijeme je da i ta haranga prestane.

Ostajemo sportski suparnici, ali – ostavite se NK Lokomotive!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.