Loše mjere sigurnosti na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru

Loše mjere sigurnosti na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru

U Riu su jedriličari imali nekoliko incidenata...

Foto: HJS

“Nemojte hodati sami, pogotovo noću, nemojte nositi ništa sa sobom, nikakve torbice, ne pokazujte da imate mobitel..,”samo je dio upozorenja kojima nas je zasulo lokalno stanovništvo. Hrvatsko izaslanstvo na predolimpijskoj regati u Rio de Janieru nije dosad imalo neugodnih iskustava, međutim neslužbeno kolaju vijesti među flotom da je nekoliko jedriličara napadnuto i opljačkano. Do Marina Da Gloria gdje se natjecanje održava prolazi se kroz park, kazali su nam noću nikako nemojte sami. Noć je već oko 18 sati kad olimpijska marina još uvijek vrvi sudionicima. Na nekoliko lokcija u parku su postavljena policijska vozila, međutim mjere osiguranja nisu na razini na kojoj će biti iduće godine, odnosno na kojoj su bile lani za vrijeme svjetskog prvenstva u nogometu.

“Ne idemo zapravo nikuda, malo nas je strah. Hotel nam je blizu, ali svejedno. Čuli smo da su Engleskinje napadnute,” ispričala je Tina Mihelić.

Tonči Stipanović i njegova pratnja već su desetak dana u Riu, pogledali su glavne atrakcije, nisu naišli na nikakve poteškoće osobno, međutim vidjeli su ispod prozora svog apartmana nemire na ulici.

“Prije nekoliko dana bila je pljačka, došla je policija, mahalo se pištoljima, gledali smo kroz prozor. Međutim, ima stvarno prekrasnih dijelova kao što je brdo Glava šećera i slično,” rekao je Tonči.

Najviše vremena u Riu proveli su Šime Fantela i Igor Marenić. Bili su lani u kolovozu ovdje, ove godine stigli su 27. srpnja i ostaju naravno do kraja predolimpijske regate, dakle skoro mjesec dana priprema i natjecanja na poprištu narednih OI.

“Bilo je sve u redu, imali smo dobre treninge, zadovoljni smo prikupljenim informacijama. Jedino što nas je malo omelo je to da je Igor imao temperaturu prošlih tjedan dana, tu smo malo izbačeni iz ritma, ali nema veze, prije toga smo odradili odlične dane. Naglasak je na upoznavanju regatnog polja što više, naravno sportaši u nama čuče i mi ćemo ići uvijek na pobjedu, kazao je Šime.

Marenić se sad dobro osjeća, malo je kaže oslabio, ali glavno da je temperatura prošla.
Rio mi se sviđa, more je malo prljavo, ali nije čudo, mi nismo vidjeli nikakve mrtve životinje, komentirao je Igor.

Svoj prvi start sutra čeka i Ivan Kljaković Gašpić. “Mogu reći da se nakon tri dana Brazila osjećam dobro, nema nikavih viroza tipičnih za ove uvjete, sve je pod kontrolom, mogu se opustiti i posvetiti samo jedrenju. Ova regata je bitna za skupljanje iskustva i aklimatizacijeu. Ja znam da nisam na vrhuncu svoje forme, jedva čekam izaći na regatno polje i vidjeti kako će se stvari razvijati. Imamo četiri regatna polja, dosta različita, puno morskih struja, vjetar će oscilirati, bit će zanimljivo. Nadam se da će i rezultat biti dobar i da ću otići zadovoljan kući,” kazao nam je Ivan.

Iako je vjetar izgledao obečavajuće kad je flota isplovila, zasad još nijedan plov nije završen.

Tekst: Zrinka Gancarić

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.