POGODNOSTI MAGNEZIJ KLORIDA

POGODNOSTI MAGNEZIJ KLORIDA

Izvor: Instagram/ mario.bosnjak.ifbb

Magnezijev klorid je jedini aktivni “glavni magnezijev spoj” i za prehrambenu i za lokalnu primjenu zbog njegove potentnosti i učinkovitosti. Magnezij je nedvojbeno terapijski pogodan za ljudsko tijelo, ali puno toga je ostalo neizrečeno o vrstama i kvaliteti različitih oblika magnezija. Ne donose sve vrste magnezija iste (prepoznatljive) koristi. Poput ostalih minerala s prehrambenom vrijednošću, magnezij se pojavljuje u prirodi u raznim anorganskim i organskim oblicima. Svaki od tih oblika ima promjenjive stupnjeve učinkovitosti u ljudskoj biokemiji.

U obliku dodatka prehrani, magnezijev oksid, najčešći oblik magnezija u slobodnoj prodaji, pokazao se da ima vrlo nisku razinu apsorpcije, čak i do samo 4% ostali oblici magnezija, posebno prirodno dostupan magnezijev klorid, pokazali su da postižu puno veću bio dostupnost.

Zašto magnezijev klorid?

Prema dr. Carolyn Dean, autorici knjige The Magnesium Miracle (“Čudo magnezija”) i stručnjakinji za terapiju magnezijem, magnezijev klorid i ostale anorganske magnezijeve soli pojavljuju se kao metal-vezivni (metal-ligand) kompleksi, tvari povezane oko jednog središnjeg atoma metala, u ovom slučaju magnezija. Svakom od tih metal-vezivnih spojeva se može pridružiti “konstanta stabilnosti” koja određuje njihovu relativnu sposobnost prelaska u ionski oblik. Konstanta stabilnosti se kreće u opsegu vrijednosti od ispod 1 do blizu 20.

Obzirom na oblike magnezijevih dodataka prehrani, bio dostupnost tvari je veća čim je konstanta stabilnosti bliže nuli. Manja konstanta stabilnosti predstavlja topive komplekse, lakše razgradive u ionski oblik zbog bio dostupnosti. To je važno jer mi ne apsorbiramo magnezij u obliku samog spoja magnezijevog klorida već kao slobodan magnezij i ione klora. Potentnost magnezijevog klorida je jasno vidljiva. S konstantom stabilnosti jednakom nuli, magnezijev klorid je sasvim ioniziran u širokom opsegu vrijednosti pH; od niskog pH 2-3, koji se nalazi u želučanoj kiselini, pa do lagano alkalnog fiziološkog pH 7,4, koji se nalazi u van staničnim tekućinama, poput seruma i limfe.

Magnezijev klorid pomaže probavi

Što se tiče utjecaja magnezijevog klorida na zdravlje, koristi su zadivljujuće. Mnogi istraživači podržavaju stav da je magnezijev klorid najbolji oblik prehrambenog dodatka, djelomično i zato što klorid ima ključnu ulogu u proizvodnji kloridne kiseline (HCl) u želucu. Neki ljudi jednostavno ne proizvode dovoljno kloridne kiseline (krvna grupa A i donekle AB), što može rezultirati brojnim zdravstvenim problemima koji se odnose na metabolizam i apsorpciju hranjivih tvari. S vremenom, kako starimo, proizvodnja kloridne kiseline u želucu se smanjuje, često dramatično i skoro uvijek bude nedijagnosticirana. Taj poremećaj je i uzrok staračke anemije.

Korištenje magnezijevog klorida kao magnezijevog dodatka prehrani ima dodanu vrijednost u tome što pomaže smanjiti potencijalne probleme koji mogu nastati konstantno opadajućim lučenjem želučane kiseline. U te probleme možemo uključiti:

  • Oslabljenu apsorpciju vitamina i minerala,
  • Nepravilnu – nepotpunu probavu,
  • Povećanu podložnost na neželjene bakterije, viruse i gljivice koji prolaze kroz crijeva.

Navedene prednosti proizlaze iz povećanog sadržaja klorida koji se nalazi u magnezijevom kloridu, dovoljno da poveća proizvodnju želučane kiseline i time povećava apsorpciju i samog magnezija i poboljšava ukupnu učinkovitost probave. Na taj način se stvara povoljno okruženje za asimilaciju kritičnih mikronutrijenata važnih za zdravlje, osobito kako starimo.

Primjene i prednosti magnezijevog klorida

Brza pretraga na Pub Med će dati tisuće znanstvenih studija koje ističu pogodnosti uporabe magnezijeva klorida u ljudskoj biokemiji. Od migrena i kontrole bolova do depresije, anksioznosti, nesanice i pamćenja, magnezij je jasno pokazao veliku raznovrsnost kao ljekoviti materijal. Međutim, magnezijev klorid je pokazao jedinstvene osobine van domene drugih anorganskih soli koje su nam posebno zanimljive. Kako je francuski kirurg Pierre Delbet 1915. otkrio da primjena otopine magnezijevog klorida na otvorene rane ima povoljan utjecaj na aktivnost leukocita i fagocitozu, čineći ga savršenim za čišćenje rana. Oralni magnezijev klorid je snažan imuno-stimulans, pokazujući vidljivi efekt jačanja organizma. 30 godina kasnije još jedan francuski liječnik, A. Neveu, koristio je oralno magnezijev klorid za široki opseg poremećaja koristeći podsticanje imunološkog sustava koje magnezijev klorid pruža. Dr. Jose Perez Albela Beraun, ravnatelj InstitutoBien de Salud u Limi, u Peruu, vatreni je pristalica magnezija, gdje je upravo magnezijev klorid oblik kojeg skoro isključivo koristi u svom radu. Dr. Albela širi glas o magnezijevom kloridu i zdravlju preko njegovih radijskih emisija, javnih predavanja, preko kolega, a u stvari on proizvodi i distribuira pakete magnezijevog klorida, često ih poklanjajući potrebitima. Priče o uspjesima pacijenata dr. Albele mogle bi ispuniti cijelu knjigu.

Magnezij utječe na:

  • Aktivaciju preko 300 enzima važnih za normalnu funkciju organa,
  • Aktivira enzim glutationperoksidazu koji aktivira jetru da stvara povećanu količinu glutationa, najjačeg antioksidansa u našem tijelu, njegova niska razina je uzrok smrti, smanjenje umora i iscrpljenosti, ravnotežu elektrolita, oslobađanje energije metabolizma, funkcioniranje živčanog sustava, funkciju mišića, normalno psihološko funkcioniranje, održavanje kostiju zdravima, održavanje zdravih zuba.
  • Magnezij ima važnu ulogu u diobi stanica i sintezi proteina.

KALCIJ : MAGNEZIJ

Bez prisutnosti magnezija, kalcij bi se u tijelu nakupljao u mekom tkivu, mišićima i zglobovima i tako bi uzrokovao ukočenost, gubitak fleksibilnosti i ograničenu pokretljivost tijela. Tijekom kamenog doba, omjer kalcija i magnezija u tijelu pračovjeka bio je uravnotežen – 1:1. Zbog posljedica moderne, “zapadnjačke” prehrane, omjer kalcija i magnezija u tijelu prosječnog čovjeka iznosi 20:1 – u korist kalcija. Otuda danas toliki broj zdravstvenih poremećaja uzrokovan kalcifikacijom organa koji tada nisu u mogućnosti da optimalno rade. Redovitom uporabom magnezij klorida taj omjer se polako mijenja u korist magnezija.

Do čitanja!

Izvor: Instagram/ mario.bosnjak.ifbb

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.