Manchester United ostvario rekordan profit

Manchester United ostvario rekordan profit

Kada je riječ o gledanosti, indijska Superliga gledanija je od Premiere, Serie A i Ligue 1.

Foto: Getty Images

Manchester United se može pohvaliti kako je 2013./2014. sezone zaradio najviše od svih klubova. Iako je rezultatski sezona bila tragična, to nije pokvarilo financijske pokazatelje pa je tako Manchester United ostvario ukupnu dobit od 589 milijuna, od toga je profit bio 159 milijuna eura.

Tottenham je također dobro poslovao te je njegova dobit 109 milijuna eura, a ponajviše zašto je tako mogu zahvaliti rekordnoj prodaji Garetha Balea u Madrid.

Chelsea je završio na trećem mjestu i postao je prva momčad koja je probila granicu od milijarde eura (1.3.) gubitka.

Profit premierligaških klubova dosegnuo je u pretprošloj sezoni iznos od 835 milijuna, što je gotovo kao i rekordan iznos koji je Bundesliga zaradila godinu prije.

Prihodi za TV-prava činili su 52% ukupnih prihoda  svim engleskih klubova (2.39 milijardi eura). Tako su prihodi od TV-prava za Engleze veći nego u La Ligi, Serie A i Ligue 1 – zajedno.

Komercijalni prihodi u Premier ligi narasli su za 184 mil. eura, sve do 1.2 milijarde eura, a čak 78 posto tog iznosa dijeli šest klubova: Arsenal, Chelsea, City i United te Liverpool i Tottenham.

U toj sezoni puno se trgovali – Ozil je postao Arsenalov rekorder, a United je uložio mnogo u Matu i Fellainija, dok je City bio rastrošan na Fernandinhu, Jovetiću i Negredu.

Chelsea je najviše potrošio na brazilca Williana u kojeg je uložio 35.5 milijuna eura. Iako je Abramovičev klub u dugu 1.3 milijarde eura, oni nastavljaju kupovati.

Plaće igrača u odnosu na godinu prije, narasle su za 7% ili za 161 milijun eura.

Kada je riječ o gledanosti, indijska Superliga gledanija je od Premiere, Serie A i Ligue 1. Bundesliga je na vrhu s prosjekom od 42.600 gledatelja po utakmici. Premier liga ima 36.700 prosječno, a zatim slijede Indija s 26.000, La Liga 25.300, Serie A 23.000 i Ligue 1 sa 21.100 gledateljem.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.