Marin Čilić za Sports Illustrated: Ovisan sam o Football Manageru, a selfieje izbjegavam!

Marin Čilić za Sports Illustrated: Ovisan sam o Football Manageru, a selfieje izbjegavam!

Najbolji hrvatski tenisač u velikom je razgovoru za američki sportski magazin progovorio o teniskim počecima, radu s Goranom Ivaniševićem....

Marin Čilić/Getty Images

Marin Čilić ovog se tjedna, nakon polufinala Umaga, vratio u svjetski Top 20. Od jučer zauzima 18. mjesto na ATP-jevoj ljestvici, što mu je najviši renking nakon povratka od prošlogodišnje suspenzije. Ugledni Sports Illustrated objavio je intervju s prvim hrvatskim reketom, iz kojeg donosimo najzanimljivija pitanja.

SI: Kada ste shvatili da vam tenis dobro ide?

Čilić: Vjerojatno negdje kao 14-godišnjak, kada sam završavao osnovnu školu. Dolazim iz vrlo malog mjesta, u kojima nemate puno mogućnosti za treniranje. Zato sam morao izabrati: ili ću ostati kod kuće te nastaviti školovanje, ili se preseliti u Zagreb u nacionalni trening-centar. Donio sam odluku da napredujem kao tenisač.

SI: Kako ste se osjećali kada ste počeli privlačiti više medijske pažnje?

Čilić: Nisam tome pridavao preveliku važnost. Jednostavno sam se trudio biti bolji iz godine u godinu. Kada sam postao profesionalac, razmišljanje o velikim stvarima zapravo bi me vratilo korak unatrag. Jesam li doista spreman za to? Bio sam pomalo nesiguran. No kada igraš tenis, zapravo ne stigneš razmišljati o tome kamo ideš i što će se dogoditi.

SI: Koja je najneočekivanija stvar koja se može naučiti od Gorana Ivaniševića?

Čilić: On je nevjerojatno draga osoba. Prema ljudima oko sebe odnosi se bolje nego prema sebi. Zbog toga uživam raditi s njime. Po tome sam mu zapravo i sličan, osjećam kao da mi doista želi pomoći. Uvijek je uz mene, bez obzira na sve. Možda se ljudima preko TV-a čini kao eksplozivan i lud, ali kada nije na terenu, on je nevjerojatno dobra osoba. Sjajan je lik i vrlo je duhovit. U našem timu uvijek zbijamo šale jedni iz drugih.

Goran Ivanišević i Marin Čilić/Getty Images

Goran Ivanišević i Marin Čilić/Getty Images

SI: Koji je vaš omiljeni turnir?

Čilić: Australian Open.

SI: Zašto, zar zbog vrućine?

Čilić: Ove godine ne (smijeh). Ove godine sam zbog toga ispao od Simona. Ma dolje je lijepo jer postoji velika hrvatska zajednica, a turnir ima nevjerojatno dobru organizaciju. Vrlo su gostoljubivi prema igračima. Trude se učiniti vas sretnima i to osjetite čim dođete u Melbourne. Wimbledon je najposebniji Grand Slam, ali u Melbourneu se najbolje osjećam. Osim toga, igra se u siječnju, kada si svjež i želiš čim više igrati.

SI: Koja vam je omiljena aplikacija?

Čilić: Često ih mijenjam. Prije nekoliko tjedana skinuo sam Football Manager i sada se ne mogu odljepiti od njega. Postao sam ovisan.

SI: Koliko ste dobri u njemu?

Čilić: Početnik (smijeh). Ali postepeno se poboljšavam!

SI: Kada biste mogli birati između toga da svoju igru popravite u fizičkom, mentalnom ili taktičkom smislu, što biste izabrali?

Čilić: Vjerojatno fizički aspekt. Smatram da sam taktički i mentalno dobar. U današnjem tenisu najveću prednost imaju brzi momci. Općenito u sportu, ako ste brzi, imate puno veće šanse da uspijete. Pokušavam se poboljšati u tom segmentu, premda je teško suprotstavljati se prirodnim atletičarima koji su nevjerojatno brzi, poput Nadala, Federera ili Novaka.

SI: Tko je najzabavniji tenisač na Touru?

Čilić: Tursunov.

SI: Vaš najčudniji susret s navijačem…?

Čilić: Hrvati su vam malo ludi. Kada sam 2010. u polufinalu Australian Opena igrao protiv Murraya, jedan je navijač u hrvatskom dresu nakon završetka meča preskočio ogradu i htio mi dati ‘high five’. Nisam se preplašio, ali bio sam iznenađen. Dao sam mu pet, a onda su ga preuzeli zaštitari…

Čilićev susret s navijačem na Australian Openu 2010./Getty Images

Čilićev susret s navijačem na Australian Openu 2010./Getty Images

SI: Kada biste s nekime mogli napraviti selfie, tko bi to bio?

Čilić: Nitko.

SI: Nije valjda da ste anti-selfie tip?

Čilić: Da (smijeh). Selfieji su postali previše rašireni. Takve fotografije ne ispadnu dobro. Kada me navijači zamole za selfie, ja im kažem – ajmo radije običnu fotografiju. Nisam anti-selfie, ali više volim klasične fotografije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.