Mario Jurić: “U Hrvatskoj nema namještanja utakmica”

Mario Jurić: “U Hrvatskoj nema namještanja utakmica”

Bivši hrvatski nogometaš uvjeren je kako u Lijepoj našoj ne postoje namještene utakmice...

Foto: Gettyimages

Predstavnik Sindikata profesionalnih nogometaša Mario Jurić gostovao je na chatu portala Tribina.hr, a dotaknuo se, između ostaloga, rada organizacije, promjenama koje su do sada ostvarene te korupciji i kriminalu u hrvatskome nogometu.

“Obišli smo sve klubove HNL-a, a radimo i edukacije – zadnja je, primjerice, ‘Reci ne namještanju utakmica. Moram priznati da su se takve stvari dogodile i stoga želimo raditi prevenciju. Također moramo biti svjesni da se događaju i vani, ne samo kod nas. Vrlo je važno što smo svim sportašima omogućili online studiranje u Danskoj, ako ne mogu pohađati nastavu sportskog menadžmenta, a čija je redovna cijena 24.000 eura. Preko naše organizacije plaćaju je samo 300 eura. Na taj način želimo našim članovima dati prigodu da si poslije karijere omoguće normalan život”, kazao je Jurić.

Koliko su u današnjem (modernom) nogometu problem raznorazni menadžeri? “Menadžeru je dobro sve dok je igrač u klubu i sve dobro funkcionira. On otprilike dobije 10 posto igračeve plaće ili određeni dio transfera, ali bitna im je i stabilnost primanja te redovite isplate igračima koji su pod ugovorom. Često surađujemo s njima jer nas pitaju za savjete kad potpisuju ugovore u nekim egzotičnim zemljama. U tom pogledu imamo dosta saznanja o situaciji u tim klubovima i zemljama, pa pomognemo.”

Jedno od pitanja bilo je usmjereno i ka namještanju utakmica. Koliko su takva zbivanja raširena u Lijepoj našoj? “Po mojoj procjeni, rekao bih da takvih situacija kod nas nema. Proveli smo mnogo akcija, svi su shvatili što se dogodilo prije i sada je svijest takva da se iskreno nadamo kako toga više neće biti. Doista mislim da u prethodnoj sezoni niti jedna utakmica nije bila namještena.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.