Marko Tomas: SP ću vjerojatno propustiti, ali ono najgore je iza mene

Marko Tomas: SP ću vjerojatno propustiti, ali ono najgore je iza mene

- Prošla su tri i pol mjeseca od operacije. Sve ide po planu. S ničim se ne žuri. , objašnjava Tomas koji se oporavlja od ozljede ahilove tetive

Marko Tomas (broj 9)/Getty Images

Hrvatski reprezentativni branič Marko Tomas trenutačno je u mukotrpnom procesu rehabilitacije nakon operacije ahilove tetive. Najteža košarkaška ozljeda Križevčanina je zadesila krajem prošle godine u velikom derbiju između Cedevite i Cibone.

– Ono najgore je iza mene. Prošla su tri i pol mjeseca od operacije. Sve ide po planu. S ničim se ne žuri. Takva je ozljeda. Složena i trebat će malo više vremena proći do potpunog oporavka. Nema žurbe i nema nekog zadanog termina do kojeg bi se trebao vratiti. Trenutačno mi je cilj što bolje odraditi rehabilitaciju da bi sljedeću natjecateljsku sezonu mogao što bolje početi, objašnjava Tomas.

Reprezentacija je početkom mjeseca saznala protivnike na svjetskoj smotri, koju će krajem kolovoza ugostiti Španjolska. Kakve su šanse da Tomasa vidimo na okupljanju svjetske košarkaške kreme?

– Pa Svjetsko prvenstvo zaista teško dolazi u obzir. Možda bi čak do tada i mogao biti spreman, ali bi previše riskirao. U dva sam navrata već dolazio na pripreme s malim poteškoćama da bi onda na kraju propustio veliko natjecanje. Tako da ću vjerojatno propustiti i ovo svjetsko, iako nikad ne reci nikad, dodaje Tomas koji definitivno zaslužuje epitet najvećeg pehista u redovima reprezentacije.

Tomas je prošloga ljeta zbog napuknuća mišića kvadricepsa propustio kontinentalnu smotru u Sloveniji. To je bio već treći puta da se ozlijedi uoči Eurobasketa. Četvrto mjesto u Sloveniji hrvatskim je košarkašima osiguralo nastup na SP-u. Ždrijeb kuglica Hrvatsku je smjestio u skupinu sa Argentinom, Grčkom, Filipinima, Senegalom i Portorikom.

– Mislim da neće biti problema za proći skupinu. Treba se sa svima “potući” i probati dohvatiti što bolju poziciju kako bi se izbjegli domaćin i Francuska. Ako bi u sljedećem krugu išli na Brazil ili Srbiju, mislim da bismo imali velikih šansi za prolazak dalje, nastavlja Tomas koji će najvjerojatnije Španjolsku pohoditi samo kao navijač.  Ako ništa, Sevilla mu je u ugodnom sjećanju. Na EP-u 2007. nevjerojatnom tricom u posljednjim trenucima srušio je domaćina Španjolsku.

– Ako dođemo do drugoga kruga, Španjolska nije daleko. Pogotovo jer je naša skupina u Sevilli. To je meni najdraža utakmica karijere. Domaćina dobiti onako na njegovom parketu… Nadam se da i ovoga ljeta u Španjolskoj možemo ponoviti takve izvedbe, zaključuje Tomas.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.