Martina Fileš – hrvatska rekorderka

Martina Fileš – hrvatska rekorderka

Veliki borac, uvijek pozitivna, vrlo snalažljiva i svestrana, riječi su kojima bi prijatelji opisali Martinu Fileš, rekorderku Hrvatske u atletskoj disciplini skok s motkom.

Martina je dvadesetjednogodišnja članica atletskog kluba Svetice iz Zagreba, a njezina disciplina je skok s motkom. U posljednjih 10 dana dvaput je rušila svoj seniorski i mlađe seniorski hrvatski rekord. Prvo je 18. veljače na pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske za seniore i seniorke u Rijeci prekočila 4.01, a 25. veljače je na natjecanju u Beogradu izjednačila apsolutni rekord Hrvatske (4.05) koji je postavila Ivona Jerković. Osim što je sjajna sportašica, Martina je i uspješna studentica Agronomskog i Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

 

Kako si se odlučila za bavljenje atletikom i je li atletika bila tvoj prvi izbor?

Mama je “nametnula” da se brat i ja “moramo” bavit nekim sportom pa sam ja kao pravo žensko dijete počela s plesom, ali budući da sam ovisnica o adrenalinu, nisam se dugo tu zadržala. Na školskim natjecanjima sam bila dobra u atletici (skoku u dalj) pa su mi preporučili da se okušam u svijetu atletike. Nisam ni tad bila oduševljena, ali kada su me upoznali sa skokom s motkom, definitivno sam odlučila kako je to sport za mene.

Koja bi svoja postignuća posebno izdvojila?

Definitivno hrvatski dvoranski rekord od prošlog vikenda koji je srušen nakon 12 godina, istina, svega za jedan centimetar, ali se nadam da će biti i poboljšan. Isto tako bih izdvojila i prošlogodišnje natjecanje u Istanbulu gdje sam osvojila treće mjesto, iza dvije domaće predstavnice.

Tvoja priča podsjeća na priču olimpijske pobjednice Sare Kolak…

Da, nažalost, baš kao i Sara i mnogi drugi sportaši u Hrvatskoj, imam problema s opremom (motkama). Same motke su starije čak i od  hrvatskog rekorda i pitanje je vremena kada će puknuti. Sad smo posudili jednu iz Osijeka, posuđujemo od kolega iz Slovenije i došli smo do situacije gdje ćemo jednostavno morati kupiti novih pet-šest motki. Cijena jedne je oko 700 eura pa smo nažalost došli do situacije gdje ćemo morati odlučiti hoću li se i dalje nastaviti baviti atletikom.

Kolika je razlika između starih i novih motki?

Totalno su drugačije, nadam se da ću ipak uspjeti “dobiti” nove kako bih mogla ostvariti što bolje rezultate.

Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Pa najčešće nemam slobodnog vremena, ali kad sam slobodna volim se opustiti kroz druženje s prijateljima i dečkom.

Postoji li neki sportaš ili sportašica kojeg/ koju vidiš kao uzora?

Definitivno Jelena Isinbajeva koja je uzor mnogim atletičarima, a usudila bih se reći kako je ona uzor gotovo svim motkašima i motkašicama, ali istaknula bih i Ivana Horvata, našeg motkaša koji je dokazao da se bez obzira na sve probleme i teške uvjete sve granice mogu pomaknuti doslovno u nebesa.

Kakav je tvoj odnos s bratom Petrom, prvim na svjetskoj listi u mačevanju?

Brat i ja se super slažemo, on je mlađi pa mora slušat tako da sam tu ajmo reći u nekoj malo jačoj poziciji. Rijetko se vidimo zbog toga što smo i on i ja stalno na natjecanjima, ali kad smo doma, jako volim provoditi vrijeme s njim. No, bez obzira na odvojenost, stalno se čujemo preko WhatsApp-a, Facebooka i ostalih društvenih mreža.

Petar i Martina, veliki navijači Liverpoola

Imaš li neke ciljeve u bližoj budućnosti?

S obzirom na preskočena četiri metra, ostvarila sam normu za Europsko prvenstvo za mlađe seniore (do 23 godine) te se nadam da ću tamo uspjeti ući u finale, a isto tako bih voljela srušiti sadašnji rekord, 4.05.

 

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.