MATEO KOVAČIĆ U TOTENHAMU… I ČAROLIJA PREMIERSHIPA I LIGA PRVAKA

MATEO KOVAČIĆ U TOTENHAMU… I ČAROLIJA PREMIERSHIPA I LIGA PRVAKA

Real Madrid više ne taji kako naš Mateo Kovačić ima klupski blagoslov za iskorištavanje ljetnog mercata za odlazak sa Santiago Bernabeua. Tajnovit nije ni interes AC Milana za veznjaka hrvatske reprezentacije dok u drugom redu lova na silni talent brušen u Dinamovoj školi nogometa stoji Sevilla.

Kovačić je već igrao u Milanu, u glasovitome Interu. Prva misao na poveznicu između Milana i Hrvatske prvenstveno je veliki kapetan Zvonimir Boban, Sevillu i Hrvatsku veže aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker, ali talijanski Corriere dello Sport javlja, a Eurosport iz engleskih izvora potvrđuje kako je, najvažnija za klub u kojem će Kovačić igrati nakon Dinama, Intera i Reala, veza između još jednog Hrvata: aktualnog arhitekta Realove igre Luke Modrića i – Tottenhama.

Lukin put od Dinama do Reala išao je upravo preko White Heart Lanea na kojem je, u četiri godine igranja, postao jedan od najvećih koji su ikada nosili Tottenhamov dres. Modrića Real ne bi prodao ni za kakav novac jer jednako dobrog veznjaka na planeti nema no Kovačić pored Modrića, Kroosa, Isca i Casemira, prostor za igru u startnih 11 nalazi teško ili nikako, a iznimno cijenjeni Tottenhamov trener Mauricio Pocchetino nagovijestio je, Realovom gazdi Florentinu Perezu više nego prihvatljivu opciju: Kovačićevu posudbu u Tottenham, incijalno jednogodišnju, za sezonu 2016/17-u. Englezi bi raskoš Kovačićeva talenta nakalemili na postojeće znalce (Kane, Erikssen, Delle Ali…), a Španjolci i dalje pod ugovorom (traje do 2021. god.) imali našeg 21-godišnjeg majstora (velemajstora u nastajanju!) kojeg su Interu platili pozamašnih 31.000.000 €.

Pocchetino u Londonu stvara sve bolju nogometnu priču koju želi oplemeniti Kovačićevom klasom, a uvjeren je i da su spektakularnost Premiershipa (plus čarobna privlačnost Londona) dovoljni da u ljeto 2017-e Mateo nazove Florentina Pereza sa samo jednim prijedlogom, “Presidente, želim ostati u Tottenhamu”.

Znači li transfer ‘Iz Reala u Tottenham’ korak unazad? Teoretski, tj. gledajući samo veličinu klubova – da. No to bi bila preuskogrudna procjena Kovačićeva nogometnog razvoja. Engleska možda nudi nešto ‘atletskiji’ nogomet, ali i nudi ozračje Premiershipa s čijom se pozitivom ne može (niti približno) mjeriti nijedna od Top 5 svjetskih liga. Osim toga, za Kovačića je ključno da napokon – igra u kontinuitetu i na jasno definiranoj poziciji. Jer iz Dinama je u Inter otišao ‘samo’ na temelju svojeg planetarno prepoznatljivog talenta, u Prvoj HNL odigrao je tek 43 utakmice. Inter ga je, pak, doveo usred redefiniranja jasne klupske strategije u kojoj je mladom igraču strahovito teško držati konstantu zdravoga nogometnog razvoja. Mazzari mu u godinu dana nije definirao mjesto u 3-5-2 sustavu, a Mancini ni nakon godinu i pol dana ne zna kojih su mu startnih 11. Real je pak… Real. Redovito pun, a uglavnom prepun svjetski glasovitih klasa pored kojih mladom nogometašu (Mateo će 6. svibnja napuniti 22 godine) može biti svakako, ali nikad lako naći put do udarne postave. Pocchetino nije trener koji ‘luta’. Kovačića na White Heart Laneu čeka “desetka” i prava šansa na velikoj sceni te u – sređenoj momčadi. A to je krucijalno važno.

Zasad su sve opcije otvorene no upravo je ova koju su pred oči javnosti izvukli Talijani i Englezi, bez i najmanje sumnje daleko najbolja od svih dosad spomenutih vezano uz hrvatskog reprezentativca. Istina, Serie A i Primera su mu već poznati, no sa tim iskustvom otići u squadru s jasnim identitom igre, a sve u mega-pozitivnom ambijentu engleskih stadiona… To bi bilo sjeajno. A Tottenham se nada da Luka Modrić mladome Kovačiću spominje upravo tu priču. U kojoj je, usput budi rečeno, naredne sezone zajamčena – Liga prvaka. Transfer, po mogućnosti: prije početka priprema za Euro.

Jer najvažnija je: hrvatska reprezentacija!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.