Mateša: “Hrvatska neće doživjeti debakl u Riju”

Mateša: “Hrvatska neće doživjeti debakl u Riju”

Zlatko Mateša osvrnuo se na gorući problem hrvatskog sporta - nedostatak financija i posljedične užasne uvjete u kojima treniraju naši olimpijci...

Zlatko Mateša

Zlatko Mateša osvrnuo se na krizu koja već neko vrijeme ozbiljno nagriza hrvatske klubove i sportaše, potaknut i konferencijom za medije Sandre Perković koja je, među inim, prozvala Hrvatski atletski savez zbog treniranja i pripremanja u gotovo nemogućim, amaterskim uvjetima.

“HOO tretira Sandru kao vrhunsku sportašicu, iz proračuna je dobila sve što je bilo i predviđeno, čak i 15 posto više od toga jer smo svjesni da su njezine potrebe nešto veće, stoga ne očekujemo nikakve probleme što se tiče njezina stipendiranja. Već neko vrijeme, osim toga, održavamo sastanke s njom i njezinim trenerom kako bismo vidjeli što HOO konkretno može napraviti u okviru svojih pravila i mogućnosti”, rekao je Mateša Indexu.

“Cijeli naš sport, olimpijski i neolimpijski godišnje dobije oko 87 tisuća kuna što je primjerice 11 puta manje negoli je godišnji budžet Atletico Madrida ili mnogo manje od budžeta kulture u Hrvatskoj. Problem je, dakle, u čitavom pristupu sportu u Lijepoj našoj jer je novac koji izdvajamo za njega apsolutno premali”, ističe prvi čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora.

Ako se takva praksa nastavi (trenutačno je, primjerice, upitan i odlazak karataša na Europsko prvenstvo zbog neisplaćene financijske pomoći još za prošlu godinu) hrvatski bi olimpijci u Riju mogli doživjeti – debakl.

“To se neće dogoditi jer su naši sportaši, sportašice i treneri genijalci koji ostvaruju čudesne rezultate usprkos svim uvjetima u kojima su primorani raditi. Upravo me ta činjenica čini optimistom, premda istovremeno ne tvrdim da ne postoje segmenti koji se moraju i mogu popraviti. Da se samo poslušaju i prihvate naši prijedlozi”, zavapio je…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.