Matija Kvasina uhvaćen na doping testu

Matija Kvasina uhvaćen na doping testu

FOTO: felbmayr simplon wheels

Prijašnjih dana internetom kao pošast hara vijest o dopingiranju u biciklizmu, ali nebi to bilo ništa neobično da nije u priči jedan hrvatski biciklist. Riječ je o Matiji Kvasini. Prema tvrdnjama organizatora Fleche du Sud  Martija je pozitivan na molidustad.

Molidustad djeluje tako da deprivacija kisika potiče proizvodnju eritropoetina u tijelu, što dovodi do povećane sposobnosti isporuke kisika za vježbanje mišića i odgađanje umora. WADA to još uvijek smatra eksperimentalnim dopingom.

No je li uzimanje dopinga uistinu toliko rijetko i čudno u biciklizmu?

Iskreno, NIJE! Kao ni u ostalim sportovima, samo se o tome niti piše, a još manje govori.
Svima je poznat slučaj “najtrofejnijeg i najboljeg svjetskog bicikliste svih vremena” Lance Armstronga koji je svoje rezultate i uspjehe temeljio dopingirajući se. Njegova era uspjeha trajala je od 1999 do 2005 kada je osvojio sva izdanja Tour de Francea pod dopingom. Kako to da u tom periodu Lance niti jednom nije uhvaćen? Iza njega su stajali televizijska kuća Eurosport i UCI koji su pokušavali zataškati slučaj u svrhu promocije biciklizma i ostvarivanja ogromnih prihoda. Lance je svima odgovarao sponzorima, organizatorima, televizijskim kućama… Svima je donosio prihod i mnogi su stajali iza njega iako su znali za doping. Zanimljivo je da se baš te godine kada je se Lance umirovio apsolutno cijeli peloton koji je vozio na Touru pao na doping testu, svi osim jednoga, čudno zar ne?

Možda je situacija danas ista, ne tvrdim da je na vama da to procijenite. Onaj tko ima više novca, kome je u interesu da netko pobjeđuje, možda se njihova leđa danas štite, možda i više nego prije jer su interesi veći, a kao i uvijek oni bez ili s manje novaca, od kojih nema nekog prihoda i interesa padaju prvi. Žalosno da je doping preuzeo palicu u sportu, ne samo u biciklizmu, nego i u ostalim sportovima. Sve to samo radi novca, žalosno je što je nestalo one prave istinske sportske žari i borbenosti gdje svi ovise isključivo sami o sebi i svojim sposobnostima te svom radu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.