Mato Stanković: EP otvaramo sa Španjolcima koji su posljednji put izgubili 1998.!

Mato Stanković: EP otvaramo sa Španjolcima koji su posljednji put izgubili 1998.!

- Kao i na fakultetu, uvijek vam nedostaju dva dana, no zadovoljni smo odrađenim. Radili smo na detekciji protivnika, rekao je izbornik futsal reprezentacije. Hrvatska će u skupini igrati protiv Španjolske i Češke

Mato Stanković/Foto Arsen Miletić

 Hrvatska futsal reprezentacija otputovala je na Europsko prvenstvo koje će u belgijskom Antewerpenu početi 28. siječnja. Hrvatska se nalazi u grupi sa Španjolcima i Česima, prve dvije ekipe prolaze u četvrtfinale, a Hrvatska brani polufinale s prvenstva igranog u Hrvatskoj prije dvije godine. Prvi nastup je 29. siječnja protiv Španjolaca koji su apsolutni vladari u futsalu, te brane četverostruku uzastopnu titulu europskih prvaka. Izabranici Mate Stankovića odradili su pripreme u Novigradu, odigrali prijateljske susrete i spremno dočekuju izazove europskog prvenstva na koje su se kvalificirali kroz dodatne kvalifikacije izbacivanjem Slovačke.

Raspored
Prvi susret u skupini D Hrvatska i Španjolska igrat će 29. siječnja u 18,30 sati, dva dana kasnije u isto vrijeme igramo protiv Češke dok 2. veljače skupinu zatvaraju Španjolska i Češka. Protiv šesterostrukih europskih prvaka Hrvatska je igrala i u kvalifikacijama gdje je rezultat bio 10:0 u korist Španjolaca. Prve dvije ekipe ostvarit će plasman u drugi krug.

Iza vas su pripreme, jeste li zadovoljni učinjenim, je li sve zamišljeno i ostvareno?

Kao i na fakultetu, uvijek vam nedostaju dva dana, no zadovoljni smo odrađenim. Odigrali smo dvije zatvorene prijateljske utakmice sa Slovenijom, radili smo na detekciji protivnika, gledali utakmice i ispravljali naše nedostatke.

U skupini u kojoj je Hrvatska nalazi se Španjolska s kojom otvarate prvenstvo, 29. siječnja, rekli ste za njih da su svijet za sebe?

– Nezgodno je uopće pričati o Španjolcima, oni koji ne prate detaljno naš sport teško mogu vjerovati o kakvom se odnosu snaga tu radi. To je kao da se čudite kada europski prvak u košarci izgubi od NBA prvaka sa 40 razlike. Španjolci su u susretu protiv Makedonije imali 65 udaraca prema golu, što da vam kažem, oni su zadnji put izgubili utakmicu 1998. godine! Nećemo se predavati, puno toga će ovisiti o otvaranju utakmice, vratarima, mi nećemo kalkulirati iako nas čeka utakmica sa Česima, igrat ćemo maksimalno. Oni su najplaćeniji igrači, a mi smo amateri koji i rade nekoliko puta tjedno.

Utakmica sa Češkom bit će ključna utakmica za prolazak u četvrtfinale iako je plasman na prvenstvo uspjeh sam po sebi.

 – Baš smo čitali na češkim portalima kako su uvjereni da će proći skupinu, no mi smo optimisti. Bit će to egal utakmica iako su Česi bolji po rejtingu. Mi smo se prvi put nakon 1998. plasirali na prvenstvo kroz kvalifikacije jer 2012. godine smo bili domaćini. Gledajući ekipe podjednaki smo, odlučivat će nijanse u toj utakmici.

Kakvo je zdravstveno stanje u ekipi, ima li problema s ozlijeđenima?

– Dobro je stanje iako smo jedan dio priprema odradili bez Grbeše i Protege,a Petrović je morao otpasti zbog odlaska na operaciju. Svi koji su odigrali većinu utakmica su na okupu, rekao je izbornik Stanković koji je na put poveo 15 igrača.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.