Medveščak ostaje bajka hrvatskog sporta

Medveščak ostaje bajka hrvatskog sporta

Loš ovosezonski plasman Medveščaka nije nikakva tragedija...

Foto: www.medvescak.com

Prvi puta od povratka popularnosti hokeja u Hrvatskoj Medveščak se nije plasirao u doigravanje. Nismo naviknuli da sezona završi u veljači, ali ne treba zbog toga biti previše kritičan prema jednoj od najljepših priča hrvatskog sporta. U Ledenoj je ove sezone bilo previše lutanja, no Uprava je ipak zaslužila povjerenje. U debitantskoj sezoni u zagrebačkoj momčadi igrali su vrhunski igrači poput Chechooa, Elissona, Vescea ili Fostera. Mnogo lakše od očekivanja izboren je plasman u doigravanje. No, stječe se dojam da je taj uspjeh nekako previše opustio i navijače i vodstvo kluba.

Damir Gojanović i njegov tim pretrpjeli su kritike zbog osipanja prošlosezonske momčadi. No, to je najčešće dolazilo od zlonamjernika kojima je zagrebački klub trn u oku jer na svakoj domaćoj utakmici neovisno o formi ima bar 5500 gledatelja i gotovo popunjene tribine. Svatko realan će se pomiriti s činjenicom da je Medveščak nemoćan kad neki igrač dobije bolju ponudu. Upravo zato je prošlog proljeća Dinamo Minsk odveo čak petoricu igrača iz Brloga. Činjenica je da naš predstavnik ima jedan od najmanjih proračuna u ligi i u debitantskoj sezoni ipak je stvorio izvanrednu momčad. Ove sezone je ipak napravljen korak unatrag.

Temelj svakog uspjeha u momčadskom sportu je posložen stručni stožer. Mark French je početkom proljeća prošle godine objavio da je ostaje u Zagrebu, da bi se dva mjeseca kasnije ipak predomislio i odlaskom ostavio vodstvo kluba u neugodnoj situaciji. Brzinski je odabran Chuck Webber, koji je očigledno bio pogreška. Tijekom njegovih 13 utakmica momčad je pokazivala preveliku neuigranost, kroničnu fluktuaciju igrača i nedostatak zajedništva. Krajem listopada zamijenio ga je Doug Shedden, koji je u dva mjeseca uspio puno toga promijeniti, ali za doigravanje je već bio prekasno.

Oslonac svake momčadi na ledu je kvalitetan vratar. Ove sezone za Medveščak su branila četvorica i često su se događale loše predstave, dok smo prošle godine bili naviknuti na vrhunske obrane bez obzira bili na vratima Brust ili Dekanich, Upravo je neočekivani odlazak idola navijača Brusta bio jedan od prijelomnih trenutaka sezone, dok je Mark Dekanich ove sezone bio u užasno lošoj formi i u 2015. godini uopće nije branio. Dovedeni su Heeter i Owuya, koji su se pokazali dobrim izborima.

Jedno od glavnih obilježja netom završene sezone je zaista tragikomična igra u obrani. Nevjerojatno je koliko je golova primljeno i bodova izgubljeno zbog neshvatljivih grešaka pred vlastitim vratarom. Nedopustivo je da se u sezoni primi čak 12 pogodaka u situacijama s igračem više, od toga čak dva u istoj situaciji u utakmici protiv Sochija. Tako je Kinrade jedini branič s pozitivnom +/- statistikom. Najveća kritika napadačima je potpuna neuigranost u igri s igračem više. Bilo je i mnogo promašaja čistih situacija, čak i s praznim vratima. Često nije bilo dovoljno lepršavosti i borbenosti, a u većim dijelu sezone je bilo previše nepotrebnih i besmislenih isključenja.

I što sada? Jednostavno treba pustiti Gojanovićev tim da u miru pripremi novu momčad za treću KHL sezonu. Odlasci igrača su već počeli, a sigurno će ih biti još. No, sigurno je da će vodstvo mnogo naučiti iz ovosezonskog neuspjeha i učiniti sve Medveščak iduće sezone igra u doigravanju. Nedvojbeno je i da će početkom rujna s punih tribina Ledene opet odjeknuti: “Zig, zag! Medveščak!”.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.