Mia Šimunić: U ovom trenutku nemamo žensku seniorsku reprezentaciju

Mia Šimunić: U ovom trenutku nemamo žensku seniorsku reprezentaciju

- Trebale bi 2015. nastupiti na Europskim igrama koje će po prvi put ugostiti Baku, kaže Šimunić

Mia Šlogar

Muški hrvatski vaterpolo je već dugi niz godina u kontinuitetu na samom svjetskom vrhu kao jedan od najtrofejnijih ekipnih sportova. Iz godine u godinu dolaze novi igrači, niču u hrvatskim klubovima i uspješno preuzimaju uloge nakon što reprezentaciju napuste oni stariji, okićeni medaljama sa europskih i svjetskih prvenstava ili Olimpijskih igara. Gdje je tu ženski vaterpolo? U seniorskoj kategoriji ima skromnu prošlost, nikakvu sadašnjost, a o budućnosti razgovarali smo s izbornicom hrvatske ženske reprezentacije. To je Mia Šimunić koja je u samom uvodu, na početku razgovora, rekla da seniorske reprezentacije u stvari nema.

– Osim kapetanice Mladosti Dunje Bračun i vratarke Nataše Anđelić, rođene 1985. godine, sve su djevojke vrlo mlade. Nemamo reprezentaciju koja bi mogla nastupiti u seniorskoj kategoriji. Nas u Europi nema nigdje. Zadnji put smo nastupile 2010. kao domaćini Europskog prvenstva gdje smo gubile utakmice s 25 golova razlike. Shvatilo se tada da nema nekih bitnih pomaka. I ja sam bila dio te ekipe kao igračica. Shvatili smo da se ne može početi igrati vaterpolo s 15, 16, 17 ili 20 godina. U vaterpolo su stizale djevojke mahom iz drugih sportova kao što su plivanje ili sinkro, pa čak iz rukometa. Bez ranog sustavnog rada ne možemo očekivati neki napredak.

Dakle, sve iz početka?

– Okupljamo se, treniramo a službenih natjecanja još nije bilo. Okupljamo curice, 1998-99. godište, kojih u Hrvatskoj trenutno ima najviše.

Reprezentacija u okupljanju

Kakva je baza na koju hrvatski ženski vaterpolo može računati?

– Kod mene u Mladosti znam da imamo 32 do 34 djevojke, ukupno, u svim kategorijama. U splitskoj Buri  ima ih dvadesetak, možda tridesetak. U Rijeci trenira ukupno 14 cura. U Dubrovniku je situacija drukčija. Jug je okupio, odnosno vratio, djevojke koje su prestale trenirati u drugim klubovima. Mislim da bi se tu moglo bolje raditi s mađim curama. Šibenska Viktorija skupila je negdje oko dvadesetak cura. To je znači, ukupno, stotinjak djevojaka u cijeloj Hrvatskoj. Nije to baš neka baza za budućnost.

Što nedostaje ženskom vaterpolu da bi postao popularniji za djevojčice koje se žele baviti sportom?

– Smatram da bi svaki klub nešto trebao napraviti vlastitom promidžbom. Pritom ne mislim na oglašavanje, na TV, nego izravno po školama. Mi treneri imamo tu ideju, ali iz uprava nema nikoga da bi nas malo pogurao. Ne možemo mi samoinicijativno obilaziti škole. Kroz obvezno učenje plivanja i same škole plivanja, mogli bi se ostvariti neki kontakti. Ne možemo mi treneri trčati po bazenima i loviti djecu. Danas puno cura odmah krene u plivanje ili sinkro. I ja sam bila u sinkro plivanju, i to 11 godina, pa mogu povući neku paralelu. Znam da su ti klubovi angažiraniji da bi privukli cure.

Europske igre

Postoje li možda predrasude, odnosno strah, da bi se djevojka bavljenjem vaterpola, mogla pretvoriti u „trokrilni ormar“?

– Znanstveno je dokazano da se kod plivanja i drugih vodenih sportova šire kosti ramenog pojasa. Nema govora o tome da će djevojke zbog vaterpola biti velike, debele, masne… Netko neke stvari povezuje s muškim vaterpolistima. Vaterpolistice su, na primjer, sitnije od odbojkašica ili košarkašica. Grkinje, Talijanke, pa i Španjolke su uglavnom male i sitne dok su Ruskinje i Mađarice nešto više. To su vodeće reprezentacije u vaterpolu. Španjolke su svjetske prvakinje i osvajačice srebra na Olimpijadi, a sve su ispod visine 1.70. Samo na poziciji centra i beka je nešto drukčije. Debljina svakako nema nikakve veze s vaterpolom. Mi vaterpolistice ne možemo biti kao atletičarke, ali ne mogu ni druge sportašice.

Planovi i nastupi?

– Ove godine nemamo ništa u planu kao reprezentacija, osim trening utakmica s Mađaricama, zbog blizine i manjih troškova, a dobro surađujemo i sa Srpkinjama koje su tu negdje kao i mi, na istoj razini. 2015. bi trebale nastupiti na Europskim igrama koje će po prvi put ugostiti Baku. Do tada samo prijateljeske utakmice.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.