Mihovil Španja i Ana Sršen za HR: Udarili smo dobre temelje za mlade, a medalje nisu najvažnije

Mihovil Španja i Ana Sršen za HR: Udarili smo dobre temelje za mlade, a medalje nisu najvažnije

- Vjerujem da će sportaši s invaliditetom biti nositelji razvoja, ne samo sporta, već i društva, rekao je Mihovil Španja. - Medalje su samo vrh, puno su važniji temelji piramide, rekla je Sršen

Mihovil Španja u razgovoru s novinarima u Centru Zamet/Foto Arsen Miletić

Mihovil Španja i Ana Sršen spadaju među najprepoznatljivija lica kada je u pitanju sport osoba s invaliditetom u pitanju. Oboje uspješni plivači i uzori svakome tko se bavi sportom i danas su aktivno uključeni u sport. Svečanost za 50. rođendan Hrvatskog paraolimpijskog saveza u Centru Zamet u Rijeci pokazala je svo bogatstvo kojim Hrvatska raspolaže.

­- Čestitam kolegama i kolegicama s kojim sam proveo predivnih 15 godina i osvajao medalje na velikim natjecanjima. I najdulja putovanja kreću s prvim korakom, ovdje je prvi korak napravljen 1964. godine.  Mi smo nastavili i nadam se da smo udarili dobre temelje svima koji dolaze iza nas i koji će obilježiti ne samo sport osoba s invaliditetom već generalno hrvatski sport i da će oni biti od nositelja razvoja, ne samo sporta, već i društva, rekao je Mihovil Španja koji je i sam priznao da je kritičan kada su u pitanju uvjeti  u kojima treniraju i rade sportaši s invaliditetom.

– Kada napravim presjek između uvjeta u kojima sam ja trenirao kada sam počinjao i danas, situacija se sigurno promijenila na bolje. Međutim, ja ne bi bio ja da ne spomenem jedan od gorućih problema, a to je izjednačavanje prava sportaša s invaliditetom s ostalim sportašima. Naime, izglasan je Zakon o izvrsnosti gdje su izjednačena prava sportaša i sportaš s invaliditetom isključivo na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, dok su sportši s invaliditetom ostali uskraćeni za medalje na Svjetskim prvenstvima. Nadam se da će  netko od ljudi koji se bave problematikom uvidjeti problem i riješiti u što skorijem roku, ustvrdio je  Španja.

Ana Sršen istaknula je da nije sve u medaljama.

­- Hrvatski sportaši su talentirni za sport, pa su tako i sportaši s invaliditetom talentirani. U prvih  pedeset godina bilo je sjajnih rezultata, sudjelovala sam aktivno u zadnjih dvadeset godina kao sportašica i sada kao sportski djelatnik. Nadam se da ćemo u idućih 50 godina uključiti još više mladih sportaša i to je ono na čemu ja radim. Uključiti djecu da se bave sportom, stvorili smo uzore koji će poticati mlad naraštaje da se može ako se hoće i da se treba baviti sportom ako žele biti zadovoljni i sretni i razvili svoje tijelo, rekla je Ana Sršen koja aktivno radi u programu “Treneri velikog srca”.

– ­ Za 100 godina paraolimpizima bit će još više medalja, ali one nisu važne. One su samo vrh piramide, puno su važniji temelji piramide. I zato želim pozvati sve roditelje i djecu da se ohrabre i dođu na bazene da plivaju i da se bave sportskim aktivnostima, zaključila je Ana Sršen.

Ana Sršen

Ana Sršen

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.