Mijatović: “Čileanska generacija mogla je postati najbolja momčad svijeta”

Mijatović: “Čileanska generacija mogla je postati najbolja momčad svijeta”

Predrag Mijatović uvjeren je kako je 'čileanska generacija' mogla učiniti velike stvari u svjetskom nogometu...

Predrag Mijatović/Foto: commons.wikimedia.org

Poslije fantastične pobjede mlade srbijanske nogometne selekcije na Svjetskom prvenstvu U20, nakon što su u finalu u produžecima na koljena bacili Brazil, na površinu je neminovno isplivala usporedba s famoznom ‘čileanskom generacijom’.

Mlada selekcija tadašnje Jugoslavije 1987. godine također je pokorila svijet, osvojila svjetsku titulu u Čileu, no na putu im se ispriječio raspad bivše države i rat koji je izbio nedugo potom, a što je rezultiralo prisilnim ‘razbijanjem’ genijalne momčadi.

“Bili smo skupina sjajnih mladih igrača koji su kasnije u velikim klubovima ostvarili vrhunske karijere. Imali smo sve što je potrebno da postanemo jedna od najboljih reprezentacija svijeta, ali rat je nažalost sve promijenio. Od 1992. do 1996. bili smo prisiljeni igrati samo prijateljske utakmice, zbog čega smo propustili četiri godine svoga vrhunca”, istaknuo je jedan od ‘Čileanaca’ Predrag Mijatović za službenu stranicu Fife.

Otkrio je Mijatović i što je, u čitavom tom kolopletu događaja, bilo najteže ‘prožvakati’. “Najteže nam je bilo primiti izostanak s Eura 1992. godine. Započeo je rat, razmišljali smo o stvarima koje nemaju veze s nogometom i na kraju nismo mogli nastupati na smotri Starog kontinenta. Razočarani smo se vratili u svoje gradove, na kraju se ispostavilo i u različite države. Nikad nećemo znati koliko bi napravila ujedinjena Jugoslavija… Pogledajte samo 1998. godinu – pa i danas, kad Džeko, Jovetić, Pjanić, Srna, Modrić, Rakitić – svi redom igraju na najvišoj mogućoj razini – jasno je kakva bi to fantastična momčad bila.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.