Milin: “Ako treba bit ću Pedro hrvatskog nogometa, ali odstupiti neću!”

Milin: “Ako treba bit ću Pedro hrvatskog nogometa, ali odstupiti neću!”

Ferdo Milin otvorio je dušu nakon neuspješnih europskih kvalifikacija reprezentacije do 19 godina...

Ferdo Milin

Izbornik mlade hrvatske vrste, igrača starosti do 19 godina, Ferdo Milin osvrnuo se na neuspješni kvalifikacijski ciklus u kojemu je momčad prepuna svjetskih talenata (Ante Ćorić, Nikola Vlašić, Robert Murić, Andrija Balić, Duje Ćaleta-Car) propustila plasman na Europsko prvenstvo.

“Nikada nisam bježao od odgovornosti i tražio alibi pa neću ni sada. Rezultat je negativan, ali vjerujte da sam vidio i mnogo pozitivnih stvari. Tek u posljednjem susretu protiv Škotske mogu kazati kako su igrači pohvatali ideje moje igre. Bili smo brzi, okomiti i opasni dok smo imali snage, stvarali smo šanse…”, rekao je za Goal.

Negdašnji strateg Zadra reprezentaciju je preuzeo samo tri mjeseca prije početka kvalifikacija, a mnoge je igrače upoznao tek netom prije odlaska u Austriju.

“Kompletnu sam reprezentaciju imao na okupu samo tri dana – ni igračima stoga nije bilo lako pohvatati sve konce, upoznavali smo se kroz turnir, a teško je nekome predočiti svoje ideje i zamisli u dva dana. Talijani su se, primjerice, za Elitno kolo pripremali čak dvanaest dana, a njihov je izbornik na dispoziciji imao 27 igrača”, zbori Milin.

Novinara Goala zanimalo je i zamjera li si što nakon ovoga neuspjeha? “Najviše si zamjeram igru s igračem više protiv Austrije – neke je igrače trebalo odmoriti, jer samo oni koji u kontinuitetu igraju u svojiim klubovima poput Balića, Ćorića, Vlašića…mogu u pet dana odraditi tri jake utakmice. Ostali su očigledno padali već u drugih 45 minuta. Protiv Austrije smo dobro djelovali na terenu, imali smo šanse i nakon što smo primili pogotke, no to je sport. Ako treba – nije mi problem biti Pedro hrvatskog nogometa, ali odstupiti – neću!”

Već je ranije Milin istaknuo kako je vrlo pozitivna činjenica što je Hrvatska bila najmlađa momčad na turniru; mnogo je igrača koji su 1997. godište, a upravo su oni – nositelji ove reprezentacije. Jedno od pitanja bio je i kadar koji je Milin pozvao u Austriju.

“Žao mi je što s nama nisu mogli biti ozlijeđeni Brodić i Knežević, ali nimalo ne žalim što netko drugi nije dobio pozivnicu. Malokua i Muradžiju osobno sam kontatkirao, no nisu se odazvali. Nije ni dečkima lako, u reprezentaciju ih nisu puštali klubovi jer već i u seniorskom nogometu igraju bitne uloge. No, događa se potom da odjednom svi ‘guraju’ svoje na velika natjecanja kad se do njih stigne. Ovih me 18 momaka od prvoga dana radom, treningom i pristupom uvjerilo da su zaslužili biti u nacionalnoj selekciji. Imali smo nedavno i kamp u Đurđevcu, na kojemu se neki nisu pojavili. Kako ih poslije toga uopće zvati pod nacionalni stijeg?”

Budućnost naših ‘klinaca’ zasigurno je svijetla. No, što možemo očekivati od njihove momčadske (reprezentativne) budućnosti?

“Ovdje sam tek tri mjeseca. Dao sam svoj maksimum u Austriji i već sam sada spreman svoj rad braniti pred bilo kime i na svako pitanje odgovoriti argumentima. Radujem se novom kvalifikacijskom ciklusu u koji ću napokon krenuti od početka i u slučaju negativnog rezultata u potpunosti za njega i odgovarati”, zaključio je.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.