Milka Milinković: Drago mi je da su na portalu zastupljeni i sportaši s invaliditetom

Milka Milinković: Drago mi je da su na portalu zastupljeni i sportaši s invaliditetom

- Dobro je da se o sportašima s invaliditetom piše kako bi javnost bila što više upoznata s njihovim rezultatima, objašnjava trofejna paraolimpijka

Kolumnističke aktivnosti za portal hrvatska reprezentacija ulovit će se i legendarna hrvatska paraolimpijka Milka Milinković. Osvajačica prve hrvatske paralimpijske medalje, bronce u bacanju koplja u Barceloni 1992. godine, i više je nego kvalificirana osoba za pogled u svijet paraolimpijskog sporta. Vječno nasmijanoj Kraljevičanki ovo će biti premijera u pisanom novinarstu.

– Istina. Zasad nemam iskustva kao kolumnist. Ovo će biti prvi puta. No, nadam se da će to biti u redu. Ljudi koji su pokrenuli portal su mi pristupili s tom idejom i ja sam bila oduševljena, objašnjava trofejna sportašica koja je uz paraolimpijski sport osim kao natjecateljica vezana i kao predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke, te članica Atletskog kluba “Srce” za osobe s invaliditetom.

Milinković je vlasnica osam paralimpijskih medalja (dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane), te 16 zlatnih, šest srebrnih i sedam brončanih odličja sa svjetskih i europskih prvenstava. Danas 59-godišnja Kraljevičanka sportom se počela baviti sa 15 godina. Dvije godine nakon pada koji ju je prikovao za invalidska kolica.

Na velikim je natjecanjima nastupala u disciplinama koplja i kugle. Nastupom na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine ispisla je povijest. Nastup u Velikoj britaniji za Milku su bile devete paraolimpijske igre u karijeri što nije uspjelo niti jednoj sportašici na svijetu. U Londonu je nastupila 40 godina nakon prvog nastupa na Paralimpijskim igrama u Heidelbergu. Sudjelovala je i u Arnhemu (1980), Stoke Mandevilu (1984), Seoulu (1988), Barceloni (1992), Atlanti (1996), Sydneyu (2000) i Pekingu (2008).

– Riječki mediji uvijek su imali senzibiliteta za paraolimpijski pokret. Drago mi je da se to nastavlja i na ovom novopokrenutom portalu. Koncept portala mi se sviđa i nadam se da će biti uspješan. Pogotovo mi je drago da smo zastupljeni i mi paraolimpijci.

Milinković je bila najstarija hrvatska sportašica u Londonu. Na posljednjim igrama osvojila je deseto mjesto u bacanju koplja i 15. u bacanju kugle. No, Milka ni tu ne misli stati,  pokušati će ispuniti normu i za Paraolimpijske igre u Rio De Janeiru 2016. godine.

– Nadam se da ćemo se u budućnosti i dalje moći pohvaliti rezultatima u paraolimpijskom sportu. Jako je važno i dobro da se o sportašima s invaliditetom piše kako bi javnost bila što više upoznata s njihovim rezultatima i odricanjima koja stoje iza njih, zaključuje Milinković.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.