Mirko Novosel: Najveći košarkaši trener

Mirko Novosel: Najveći košarkaši trener

Osnovna napadačka filozofija košarke Mirka Novosela svodi se na dvije riječi: "Raširite se!". Analogno tome, jasna je i njegova obrambena košarkaška filozofija u dvije riječi: "Stisnite se!"

Mirko Novosel, najveći hrvatski košarkaški trener, vodio je reprezentaciju Jugoslavije do tri olimpijska odličja. Cibonu je doveo u sam vrh Europske košarke, te trenirao pod svojom palicom veliki broj tada talentiranih igrača, a sada košarkaških legendi.

Mirko Novosel rođen je u Zagrebu, 30. lipnja 1938. godine. U košarku je ušao vrlo rano, s nepunih 14 godina, kada je postao razigravač u Lokomotivi, klubu u kojemu je ostao sve do 1966. godine. Paralelno s obvezama u Lokomotivi, završio je Pravni fakultet u Zagrebu, te se zaposlio kao pravnik u jugoslavenskim željeznicama.

Tek krajem 60-ih godina Novosel se posvetio isključivo košarci. Odmah nakon završetka igračke karijere dobiva ponudu za treniranjem mlađih uzrasta u Lokomotivi. Mirko je mladu momčad vrlo doveo u sam vrh jugoslavenske košarke, čime je privukao pozornost tadašnje košarkaške javnosti. Ubrzo u ruke dobiva mlađe jugoslavenske naraštaje, s kojima kao trener od 1971. do 1973. godine osvaja uzastopno kadetsko, juniorsko i seniorsko Europsko prvenstvo.

Ubrzo nakon toga Lokomotiva mijenja ime u Cibona, čiji je glavni trener postao Novosel. Cibona se tada transformira u momčad koja konkurira u vrhu jugoslavenske, a ubrzo i europske košarke. Novosel s momčadi osvaja prvi naslov, pobjedu u jugoslavenskom Kupu, kada u dramatičnoj utakmici pobjeđuju aktualnog Europskog prvaka, Bosnu iz Borova.

Veliki broj mladih igrača želi tada igrati za Cibonu, jedan od njih je tada mladi Krešimir Ćosić, koji je u zagrebački klub došao 1981. godine. Iste godine Cibona osvaja prvo prvenstvo Jugoslavije. Momčad Cibone pod trenerskom palicom Novosela je triput bila prvak Jugoslavije, sedam puta prvak Kupa Jugoslavije, dva puta pobjednik europskog Kupa kupova i osvajač Kupa prvaka Europe.

Kao izbornik reprezentacije, Novosel je reprezentaciju doveo u sam vrhu svjetske košarke. O tome govorio podatak da je kao izbornik ostvario rekordni omjer 99 – 11 (od 1971. do 1993.). Prvo veliko natjecanje s Jugoslavenskom reprezentacijom su bile Olimpijske igre u Montrealu 1976., s kojih igara se Jugoslavija vratila sa srebrnom medaljom. Četiri godine nakon toga, Jugoslavija pod vodstvom Novosela dominira u Moskvi, te se s Olimpijskih igara 1980. vraća sa zlatnom medaljom.

Zadnje Olimpijske igre na kojima je reprezentacija Jugoslavije nastupila pod vodstvom Novosela, su bile OI u Los Angelesu 1984. gdje je osvojena brončana medalja. Godinu dana nakon toga Novoselu je pružena velika čast, kada je proglašen najboljim europskim košarkaškim trenerom. Nakon reprezentacije Novosel se ponovno okrenuo domaćoj košarci i treniranju budućih naraštaja. Bio je jedan od glavnih inicijatora, kasnije i organizatora Univerzijade u Zagrebu 1987. Godine, kada je uspio ‘progurati’ ideju izgradnje Ciboninog tornja.

Novosel je u svojoj karijeri primio veliki broj priznanja, 1991. godine mu je uručena Državna nagrada za šport „Franjo Bučar“ za životno djelo. Novosel i dalje ostaje jedan od četiri trenera na svijetu koji imaju osvojenih tri ili više olimpijskih medalja. Najveću čast u košarkaškom svijetu je primio ipak 2007. Godine, kada je uvršten u košarkašku Kuću slavnih u američkom Springfieldu. Nakon čega mu je počast uručila i FIBA, uvrštavanjem u europsku košarkašku Kuću slavnih.

Novosel nakon priznanja krovne europske košarkaške organizacije:

„Primanjem u Kuću slavnih Fibe, doživio sam najveću počast. Sretan sam jer je istog dana tamo primljen ruski trener Aleksandar Kondrašin s kojim sam godinama vodio bitku na košarkaškoj klupi, te moj učitelj Ranko Žeravica, a obojica još nisu ušli u američku Kuću slavnih u Springfieldu. Zadovoljstvo je još veće kada se zna da sada imam već i kompletnu petorku svojih igrača u toj Kući – Ćosića, Petrovića, Kićanovića, Dalipagića i Delibašića. S Delibašićem i Kićanovićem sam počeo raditi za njihovih kadetskih dana, i kako su se oni razvijali u karijeri, tako sam se i ja razvijao kao trener“.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.