Mišković: „Moramo stvoriti temelje za nova ulaganja u sport“

Mišković: „Moramo stvoriti temelje za nova ulaganja u sport“

Intenzivira se rasprava o 'Opatijskoj inicijativi'

Foto : HRT/Otvoreno

Jučerašnja emisija HRT-a Otvoreno poslužila je kao poligon za raspravu o ‘Opatijskoj inicijativi’, planu za spas hrvatskog loptačkog sporta, koja je sredinom prosinca prošle godine u Opatiji okupila predstavnike pet hrvatskih loptačkih saveza na čelu s Damirom Miškovićem, predsjednikom HNK Rijeke.

Naime, ‘Opatijska inicijativa’ predstavlja alternativne načine financiranja loptačkih sportova bez dodatnog opterećenja za državni proračun, a radi se o prvoj jednoglasnoj dogovorenoj akciji za poboljšanje stanja u najpopularnijim loptačkim sportovima poput nogometa, košarke, rukometa, vaterpola i odbojke.

Shodno tome u studiju HRT-a se u sklopu emisije o navedenom prijedlogu okupilo ugledno društvo koje su činili Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeke, Ratko Rudić, najtrofejniji vaterpolo stručnjak svijeta, Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, Perica Bukić, proslavljeni vaterpolist i član Odbora za šport, Saša Pavličić-Bekić, bivši disciplinski sudac HNL-a, te Robert Šola, novinar Sportskih novosti.

Damir Mišković je na pitanje o začecima i razlozima ove inicijative naglasio kako je ideja o spasu hrvatskog klupskog sporta došla nakon što je on sam više puta upitan za donacije od strane klubova koji nisu imali osnovna sredstva za prijevoz djece i mladih na utakmice:

„Pred nekoliko godina sam pomagao VK Primorje i RK Zamet, dok me jednoga dana nisu nazvali predstavnici tih klubova moleći me za donacije dostatne za prijevoz mladih autobusom na utakmicu i osiguranje sendviča za djecu tijekom putovanja. Tada sam se zamislio, pozvao svoje sportske prijatelje i okupio ih u Opatiji gdje su nastali temelji ove inicijative.  Ideje unutar same incijative nisu nikakva novost, već se temelje na modelima koje koriste europske zemlje, a mi smo ih samo korigirali da služe kao nadogradnja na postojeći sistem u Hrvatskoj.“

Na istom tragu su Ratko Rudić i Perica Bukić, istaknuti vaterpolo djelatnici koji su naglasili kako vaterpolo u Hrvatskoj opstaje jedino zbog napora grada Dubrovnika koji tradicionalno pomaže VK Jug. Bukić, kao član Odbora za šport ističe kako je prvi puta došlo do suglasnosti između političkih oponenata te kako i vladajuća i oporbena stranka žele promjene u financiranju hrvatskog sporta, te kako zdušno podupiru Opatijsku inicijativu, dok je Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a, nadodao kako treba pružiti priliku svima koji se žele baviti sportom:

„Dolazim iz popularnog, ali u suštini siromašnog sporta – rukometa i svi rukometni klubovi u Hrvatskoj su amaterski koji dugoročno ne mogu funkcionirati, a mi inzistiramo da naša reprezentacija kontinuirano osvaja medalje na velikim natjecanjima. Naša inicijativa to želi promijeniti i jednostavno želimo sport otvoriti svima. Ne mogu se sportom baviti samo djeca roditelja koji svojoj djeci mogu priuštiti opremu i plaćanje članarine. Tako smanjujemo bazu budućih reprezentativaca i vrhunskih sportaša, a i ne omogućujemo ono ključno – ravnopravnost svih aktera u sportu i jednake prilike za svu djecu, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske se nalaze.“

Mišković i suradnici model financiranja klupskog sporta baziraju na pet ključnih točaka koje su redom TV prava, boravišne pristojbe, kladionice, gradski porezi i porazne olakšice. Tako se zalaže za veću regulaciju prava i obveza u pogledu TV prijenosa, povećanje turističkih i boravišnih pristojbi, u pogledu kladionica povećanje manipulativnih troškova s pet na deset posto i oporezivanje krajnjeg dobitka za novih 2,5%, dok bi tvrtke koje investiraju u sport dobile poreznu olakšicu i zajamčenu promociju na utakmicama.

„Nitko ne želi ulagati u sport ako tvrtke neće imati koristi od toga. Mi to vidimo u smislu poreznih rasterećenja i dodatne izloženosti tih tvrtki kroz promociju na utakmicama. Naša dužnost je da mi te tvrtke reklamiramo i da im na taj način vratimo njihovo ulaganje, odnosno da svi akteri imaju korist. Nadalje, cilj cijele inicijative je da sve prihode od navedenih mjera stavljamo u jedan bazen koji je pod kontrolom države, te bi se posljedično sredstva prosljeđivala klubovima koji bi pak morali namjenski trošiti dobivena sredstva ili bi im ista bila ukinuta“, zaključio je Mišković.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.