MLADA ŠVEDSKA TAEKWONDAŠICA ŽELI NASTUPATI ZA HRVATSKU: “Ovdje moram raditi kao konobarica, a Hrvatska mi nudi pravu karijeru”

MLADA ŠVEDSKA TAEKWONDAŠICA ŽELI NASTUPATI ZA HRVATSKU: “Ovdje moram raditi kao konobarica, a Hrvatska mi nudi pravu karijeru”

Foto: Expressen.se

Hrvatski taekwondo dobit će veliko pojačanje. Naime, Nikita Glasnović (22), švedska taekwondašica hrvatskih korijena, podnijela je zahtjev Svjetskoj taekwondo federaciji da odsad nastupa za Hrvatsku. Vijest su prvi objavili Šveđani, a potvrdio nam ju je Ivan Radoš, glavni tajnik Hrvatskog saveza.

“Istina je, poduzeli smo sve potrebne korake, uputili službeno pismo Švedskom savezu i sada čekamo da prođe službena procedura. Bude li sve u redu, a ne vidimo što bi moglo poći po zlu, Nikita će do kraja godine sigurno imati pravo nastupa za Hrvatsku“, kaže Radoš.

Glasnović je predstavljala Švedsku na Igrama u Riju, tamo je dogurala do polufinala, a na Svjetskom prvenstvu ovog ljeta osvojila je broncu. Ova mlada, ali iskusna djevojka, godinama je u Top10 na svijetu u svojoj kategoriji, a trenutno je rangirana kao četvrta na svijetu. Riječ je o vrhunskom borcu, sportašici koja tek ulazi u najbolje godine i od koje očekujemo puno uspjeha u budućnosti.

Kako je došlo do transfera? Šveđani pišu da im je Savez uzdrman, da se osjećaju izdani, da je Švedska u nju uložila velik novac. S druge strane Nikita i njezina obitelj, navodno, tvrde da sve to nije istina, da je morala raditi kao konobarica da bi imala dovoljno za život.

“Nikita ima naše korijene, roditelji su joj rođeni u Hrvatskoj, naravno da voli našu zemlju, doživljava je kao svoju. Ima dečka u Splitu, otac joj je tamo već kupio stan. U Marjanu će imati sjajne uvjete za rad i napredak, uvjereni smo da će biti još bolja. Mi smo joj ponudili odlične uvjete za rad, to je i nas i nju vodilo u pregovorima”.

“Trener Tomas kaže mi da je velika radnica, da za nju ne postoji umor i da je od prvog do zadnjeg trenutka treninga potpuno unutra. Užitak je raditi s takvom sportašicom, s njom je naš sport sigurno dobio kvalitetnu osobu“, zaključio je Radoš.

Već nekoliko godina svjedočimo velikom egzodusu Hrvata, koji van odlaze u potrazi za kvalitetnijim životom. Naravno da nam je drago čuti da se netko naših korijena – k tome tako nadaren i uspješan – odlučio za povratak u Hrvatsku. I da će u Splitu imati bolje uvjete za rad nego u Švedskoj.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.