MLADEN IVANČIĆ, MILIVOJ BRAČUN I DARIO BAŠIĆ O SELEKCIJI U-17

Mlade HR nogometne nade čije vrijeme tek dolazi

Mlade HR nogometne nade čije vrijeme tek dolazi

Kadetska selekcija će od 3. do 19. svibnja 2017. sudjelovati na EP-u kojem smo domaćini.

Ove godine Hrvatska je organizator kontinentalne završnice uzrasta U-17. U osam gradova (Rijeka, Kostrena, Zagreb, Lučko, Zaprešić, Sesvete, Velika Gorica, Varaždin) nastupat će 16 sastava.

Natjecanjem su obuhvaćene 54 članice Uefe, a  jedino Kosovo nije jer je primljeno kad je ciklus već započeo.  U prvom izlučnom turnusu borile su se 52 reprezentacije, po četiri u 13 skupina. U Elitno kolo, koje je na rasporedu u drugoj polovici ožujka, plasirale su se po dvije vodeće postave iz 13 skupina. Vizu za Hrvatsku izborit će osam prvoplasiranih i sedam drugoplasiranih.  Ždrijeb EP-a bit će sredinom travnja i nagađa se da će biti u Zagrebu.

Natjecati se mogu nogometaši rođeni 1. siječnja 2000. i kasnije.

 Mladen Ivančić, njihov prvi izbornik, o kandidatima je komentirao:
“Kod mene su bili u kategoriji U-14 i U-15. Nakon uvodnog selekcioniranja. Uočavao se talent, njega ne manjka nikad. Međutim, problem je širina, to jest skučena baza; nije isto kod nas sa 4,5 milijuna stanovnika ili u zemljama koje broje 50-60 ili 75 milijuna”, kaže Mladen i naglašava kako: ” Do stabilizacije dolazi kad momci imaju 16 ili 17 godina, tada su promjene najveće. Nadam se da je pomak očit i da ćemo loviti cilj, a on podrazumijeva jedno od prva dva mjesta u skupini i prolazak u četvrtfinale.”

Milivoj Bračun vodio je tu generaciju sedam-osam mjeseci, dok je bila U-16, no rezultati nisu bili sukladni željama i stoga se dogodio razlaz.
” Bili su to počeci, dosta upitnika s obzirom na činjenicu da u tom godištu nema klupskog natjecanja na državnoj razini, a nije isto Dinamu igrati s Trnjem i Dubravom ili s Hajdukom i Rijekom. Siguran sam da mnogo znači kadetska Prva HNL” , objašnjava Milivoj, odbijajući usporedbu generacija:  “Ona je nezahvalna, na neki način i nemoguća.”

Službeni ravnatelj Dario Bašić ponudio je svoje viđenje: “Do Eura su zakazane dvije provjere – u veljači ugošćujemo Španjolsku, u ožujku Ukrajinu. Na području Rijeke ili Zagreba, ovisno o vremenskim prilikama. U ta dva roka bit ćemo skupa po četiri-pet dana. Pokušati štošta isprobati i ispraviti, i na treninzima i na utakmicama.”  

Glede udarne formacije nema osobitih dvojbi”, ističe Bašić dodavši: “Okosnica je poznata, možda se promijene akteri za najviše dva-tri mjesta. Prijavljuju se dvojica vratara i šesnaestorica igrača u polju. Moramo misliti na polivalentnost, opredijeliti se pametno, pragmatično. Konkurencija je solidna,” zaključuje Bašić koji posebno hvali discipliniranost, ozbiljnost i odgovornost.

Dosad su na sceni bili ovi dečki, koji će 2017. biti 17-godišnjaci:

Dominik Kotarski, Josip Šutalo, Josip Tomašković, Tin Hrvoj, Bartol Franjić, Tomislav Krizmanić, Jurica Pršir, Leon-Habib Ernst, Antonio Marin (Dinamo), Vice Baždarić, Stipe Radić, Ante Palaversa, Jurica Bajić, Michele Šego (Hajduk), Ivan Nekić, Josip Mitrović, Matej Vuk (Rijeka), Bruno Čovo, Di Mateo Lovrić, Roko Baturina (Split), Petar Mikulić (Inter), Toni Fruk (Hypo Limač), a ino-galeriju predvode Gabrijel Galinec, Hrvoje Čuljak (Augsburg), Alois Dominik Oroz (First Vienna), Marin Pudić (Bayern), Ante Čičak (Old Boys Basel), Marin Martinović (Basel 1893), Emir Murati (Milan)…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.