Mladi Hrvat u Borussiji Dortmund: Hrvatska ga želi, ali igrat će za SAD?

Mladi Hrvat u Borussiji Dortmund: Hrvatska ga želi, ali igrat će za SAD?

Upoznajte mladog talentiranog igrača hrvatskih korijena Christina Pulisica, koji ne želi igrati za našu reprezentaciju...

Foto: commons.wikimedia.org - Roger Goraczniak

Prošlog mjeseca je pažnju hrvatske javnosti privukao mladi član Bayerna Toni Trogrančić, kojeg je Guardiola priključio treninzima prve momčadi. Bio je to početak borbe Hrvatske i Njemačke oko talerniranog igrača. Slična priča dolazi nam iz Borussije Dortmund. Prošle zime u klub je stigao 16-godišnji Christian Pulisic, čuji je djed Hrvat. Također je nekoliko puta bio ne treninzima seniorske momčadi. Borba Hrvatske i SAD-a već je počela.

Oduševio je sve u klubu. Christian je rođen u SAD-u i ima hrvatsku putovnicu. U završnici sezone odigrao je četiri utakmice za mlađe juniore momčadi iz Dortmunda u kojojima je postigao pet pogodaka i upisao tri asistencije. Momčad je osvojila naslov prvaka zapadnonjemačke lige.

Njegovi roditelji su igrali nogomet na sveučilištu George Mason. No, sin ih je potpuno nadmašio, što dokazuje i izjava Jürgena Kloppa: “Bio je to vrlo intenzivan trening uz simulaciju igre na malom prostoru. Pulisic se odlično prilagodio i sjajno se ponašao. Ima izniman potencijal i vrhunsku kvalitetu.”

Svi stručnjaci koji su ga gledali slažu se da je riječ o izvanserijskom igraču. Ima savršenu tehniku i sjajnu brzinu, koju zna iskoristiti i kad ima loptu u posjedu. Skauti tvrde da je nezaustavljiv. Romeo Jozak je izjavio: “Naravno da ga dugo pratimo. Odmah mogu reći da je on kapitalac. Malo je djece u dijaspori koja se mogu uspoređivati s igračima koji su se plasirali u četvrtfinale Europskog U-17 prvenstva. Imamo sjajne talente u toj generaciji, ali Pulisic ima podjednaku kvalitetu.”

Nastavio je: “Trenutno gubimo bitku za njega. Razgovarao sam s Christianom, njegovim djedom i ocem. Njegova obitelj se ne bi protivila da nastupa za Hrvatsku, no njegova je želja SAD. Ja ga shvaćam. Stalno je s Amerikancima u kampu na Floridi i prošao je sve njihove selekcije. Oni su mu omogućili sjajne uvjete i sve povlastice. Naravno da ga ne žele izgubiti jer su prepoznali koliko je talentiran. Obitelj nas podržava, no dok dijete ne odabere Hrvatsku možemo samo nastaviti pokušavati.”

Zaključio je: “Ne odustajemo, ima još vremena do dobi u kojoj mora odabrati seniorsku reprezentaciju. Vjerujem da će shvatiti da je Hrvatska uglednija od SAD-a, iako i oni imaju izvrsnu reprezentaciju. Sve pokazuje da će on postati sjajan igrač i zvijezda. No, postaje nam teško dovesti djecu iz dijaspore u našu reprezentaciju. Hrgotu smo izgubili, Trogrančića iz Bayerna se jako trudimo dovesti. No, SAD i Njemačka imaju nesuporedivo bolje resurse. Ne odustajemo ni od Trogrančića ni od Pulisica jer će obojica postati vrhunski igrači. Bitku oko Pulisica smo možda izgubili, ali rat nije gotov.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.