Mladi nogometaš za HR: “Od amaterskog nogometa u Austriji može se živjeti”

Mladi nogometaš za HR: “Od amaterskog nogometa u Austriji može se živjeti”

U svakom prijelaznom roku ima brojnih odlazaka u inozemstvo

Foto: Dario Struški

Sjever naše Hrvatske pogođen je odlascima igrača u inozemstvu kod svakog prijelaznog roka.

Većinom, za igranje nogometa biraju se države poput Slovenije i Austrije, ali i odlazak u Njemačku i Švicarsku im nije stran. Ipak najviše nogometaša-amatera odlazi u Austriju u potragu za klubom koji će im ponuditi bolje financijske uvjete. Radi se o velikim novcima za Hrvatsku, te se njihovi ugovori kreću od 500 do 1500 Eura mjesečno. Ogromni novci su u pitanju, budući da se igra tzv. vikend liga, a mora se trenirati jednom tjedno. I naš sugovornik, Dario Struški iako je još mlad, otišao je nogomet igrati u inozemstvo. Prošao je omladinsku školu Varaždina, igrao je Međužupanijsku ligu za Hrastovsko, a sada postiže pogotke u Austriji.

Za početak razgovora nam opiši nam kako izgleda tvoj klub?

Trenutno igram u Sport Verein Teubl – St. Johann in der Haide, imamo četiri ekipe ( U8, U13 i U17) + prva ekipa seniora, a postoji još i druga seniorska ekipa koju čine igrači našeg kluba i jednog kluba iz okolice. Klub broji 84 registriranih igrača i dobro je posložen, svaki igrač, član kluba i uprave zna svoj posao tako da vlada jedna ugodna atmosfera i zajedništvo.

Možeš li usporediti njihovu infrastrukturu sa našom?

Naime, infrastruktura je neusporediva jer u Austriji svaki klub brine o svojoj infrastrukturi, terenima na kojima će njihove ekipe trenirati i igrati, prostorijama u kojima će se presvlačiti, tuširati, zabavljati i poslije treninga popiti piće ili nešto pojesti. Za to Austrijancima dajem čistu peticu. Što se mojeg kluba tiče uvjeti treniranja i svega ostalog u vezi infrastrukture su stvarno dobri. Iako uglavnom treniramo na pomoćnom terenu, razlika između glavnog i pomoćnog u vidu kvalitete je kroz većinu godine gotovo neprimjetna, no unatoč tome glavni teren je ipak glavni i tamo se nakon treninga ili utakmice odmah kreće u sanaciju, navodnjavanje prskalicama i slično.

Kakvi su financijski uvjeti u Austriji?

Da nisu dobri, mi Hrvati sigurno ne bi odlazili tamo. Jedna rečenica koja zapravo opisuje sve. Sve se da dogovoriti, no moraš im dati nešto i zauzvrat. Logično, najviše vole golove i pobjede, a budući da  je statistika njima tamo sve i vode ju za svakog igrača posebno, nije teško zaključiti da ako zabijaš – ti si kralj.

Koliko često ideš u Austriju?

Putovanja su mi trenutačno najveća briga pošto sam ostao praktički jedini stranac u klubu tako da se moram sam voziti 3 sata do kluba pa 3 sata nazad. To je doista veliki rizik i dugo sam dvoumio hoću li ostati ili ne, no ljudi u klubu izašli su mi u susret tako da smo se na kraju uspjeli dogovoriti. Što se tiče treninga, u ovom pripremnom periodu treniramo uglavnom 4 puta tjedno + 1 ili 2 utakmice tako da sam sad malo češće tamo što je i logično, a kroz sezonu onda uglavnom putujem jednom ili 2 puta tjedno. 

Budući da si sad amater, imaš li ambiciji postati profesionalni nogometaš?

Trenutno studiram i bavim se još nekim stvarima i izvan nogometa, moje životne ambicije nisu vezane isključivo samo za nogomet no sigurno je da su usko povezane. Što se pak profesionalnog nogometa tiče – zašto ne? Ne krijem da mi je to velika želja i cilj, tako da ako se ukaže prilika definitivno ću je ugrabiti. Ako ne, nije kraj svijeta.

Imaš li poruku za naše nogometaše koji se dvoume između odlaska i ostanka?

Ako vam se ukaže prilika za otići igrati nogomet u Austriju, iskoristite je. Može se zaraditi ozbiljan novac.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.