Mondo: “Ne želimo da susjedu ‘crkne krava’, ali UEFA ima dvostruke kriterije!”

Mondo: “Ne želimo da susjedu ‘crkne krava’, ali UEFA ima dvostruke kriterije!”

Svjetski, a posebno regionalni mediji, komentiraju Uefinu kaznu Hrvatskoj za spornu poljudsku svastiku...

Oduzimanje jednoga boda, dvije utakmice pred praznim tribinama i zabrana odigravanja ogleda Bugarske i Hrvatske na Poljudu epilog je svastike koju su još uvijek nepoznati počinitelji ‘ugravirali’ na Poljudsku ljepoticu prije kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Italije.

O tome su nemilom događaju tjednima pisali svi svjetski mediji, Hrvatska se još jednom, preko leđa nogometa, našla na stupu srama, a ustaštvo je ponovno pokazalo kako je neminovno pustilo korijenje te u nekom obliku živi još i danas.

Objavu kazne popratili su i novinari izvan granica Hrvatske, pa tako Associated Press osim o detaljima sankcije spominje i nedavno sporno skandiranje Josipa Šimunića (Za dom) te izgrede huligana u Livernu 2006, kad su na tribinama tijelima iscrtali svastiku. Prenosi, također, i dio priopćenja HNS-a u kojemu se govori o “nastavku teških kazni Hrvatskom nogometnom savezu zbog izgreda huligana.”

Telegraph navodi kako je “svastika na igralištu tijekom europskih kvalifikacija poprilično koštala Hrvatsku nakon što im je oduzet jedan bod te određene dvije utakmice pred praznim tribinama. Bio je to posljednji rasistički skandal koji je potresao Hrvatsku, pogotovo s obzirom na to da je već i susret s Italijom igrala bez prisustva gledatelja.”

Slučaj su pozorno pratili i mediji iz regije; srbijanski B92 tako uz naslov ‘Slučaj svastika: Hrvati ostali bez boda’ napominje kako je “novi teški incident doveo Hrvatsku na korak od izbacivanja iz natjecanja. O tome je govorio i Šuker, da takva opcija postoji, ali je realnije kako će im Uefa oduzeti bodove ili ih novčano kazniti”,  a spominje se i pismo koje je premijer RH Zoran Milanović uputio predsjedniku Uefe Michelu Platiniju, “pokušavši utjecati na odluku, iako se spekuliralo da je tim potezom kaznu reprezentaciji učinio još oštrijom.”

Slovenski Dnevnik poprilično se raspričao o konačnoj odluci Tomasa Partla i ostatka njegova ‘zloglasnog’ Disciplinskog odbora. “Kvalifikacijska utakmica Hrvatske i Italije koja se 12. srpnja odigrala na praznom Poljudu, više od igre i rezultata ostala je obavijena skandalom – svastikom na travnjaku, koju su nepoznati počinitelji iscrtali prije početka susreta. Na simbol su u prvim minutama utakmice upozorili talijnski novinari, a Talijanski nogometni savez sve je promptno prijavi Uefi.”

“S obzirom na prethodnu povijest izgreda i drugih prekršaja, Hrvati su sa strepnjom iščekivali današnju odluku Disciplinskog odbora, jer su se u najgorem slučaju bojali čak i isključenja iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo. No, ponovno su prošli poprilično dobro s obzirom na recidivističko ponašanje svojih navijača”, ističe se.

Bosanskohercegovački Avaz tek je ukratko donio vijest o kazni zbog rasističkog ponašanja, dok je daleko više prostora svastici posvetio Mondo. “Objektivno gledano – kako su se nadali, dobro su se udali, što bi rekla stara narodna poslovica”, stoji na početku izvješća o sankcijama Hrvatskom nogometnom savezu.

“S obzirom na česte ispade, incidente, nerede, iskazivanje svih vrsta nasilja – verbalnih i fizičkih – Hrvati ne mogu biti nezadovoljni. U odluci Disciplinske komisije UEFA piše da je kazna donijeta zbog ‘rasističkog ponašanja’, premda je ovdje riječ o čistom nacizmu. Zašto nismo iznenađeni ovom odlukom? Naravno da ne želimo da susjedu ‘crkne krava’, ali samo letimičan pogled na odluku Disciplinskih organa Uefe u odnosu na Srbiju i Hrvatsku pokazuju različite modele ponašanja”, nastavlja novinar Monda, po starom se dobrom običaju dotaknuvši usporedbi (i nepravdi) dviju susjednih država.

“Srbija je za dron drastičnije kažnjena iako nije (potpuno) odgovorna za incident, a ono što je zajedničko Srbiji i Hrvatskoj jesu huligani, loš imidž i reputacija u Europi i svijetu, Međutim, isto se tako i ispadi huligana u dvije zemlje nipošto ne tretiraju podjednako. I jednima i drugima zajedničko je da su ‘ponavljači kriminalnih djela’, da se gleda dosadašnji, prilično debeo dosje incidenata i nereda…ali ono što nije zajedničko su odluke, odnosno kazna Uefe.”

Na kraju se poentira: “Očigledno je kako Hrvatski nogometni savez bolje stoji u Uefi (a vjerojatno i bolje lobira). Uostalom, prvi čovjek Saveza Davor Šuker nedavno je izabran u njegov Izvršni odbor, a jasno je i da Uefa ne bi tek tako izbacila Hrvatsku iz kvalifikacija – prije svega zbog marketinga i novca koji će joj se u blagajnu sliti od Europskog prvenstva.”

Talijanska La Gazzetta dello Sport piše pak kako je “oduka Uefe ipak ‘lakša’ od očekivanih kazni, o kojima su posjednjih dana pisali hrvatski mediji – izbacivanje iz natjecanja te najmanje tri, a najviše šest kaznenih bodova”.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.