‘Mrge’: novost u Hrvatskoj – pomicanje granica, osvajanje sporta!

‘Mrge’: novost u Hrvatskoj – pomicanje granica, osvajanje sporta!

Foto: www.paralympic.org

Da je čovjek biće koje se dokazuje u društvu govori činjenica kako svakodnevno pomiče svoje granice, čak i one nedostižne. Tome u prilog ide i snaga, volja i želja osobe s invaliditetom koja svakim danom mora napraviti više kako bi se uključila u društvo, fakultet, radnu okolinu – jednostavno kako bi bilo ravnopravno ostatku društva.

Ono gdje osobe s invaliditetom u Hrvatskoj najviše iskazuju svoju želju za ravnopravnošću jest sport, a zahvaljujući brojnosti raznih sportova u Zagrebu je osnovan hokejaški klub za osobe s invaliditetom “Mrge”!

Krajem ljeta 2013. godine počela se realizirati ideja osnutka hokeja na sanjkama za osobe tjelesnog invaliditeta. Obzirom kako IPC (međunarodni paraolimpijski odbor) ima u svome programu namjeru razvijati nove sportove za osobe s invaliditetom prvi korak bio je okupljanje zainteresiranih. Ali, kako bi sportaš postao uspješan iza njega treba biti iskusan trener pa tako ‘Mrge’ trenira professor kineziologije te dugogodišnji hokejaš Marko Kocijan.

“Bez prevelikog razmišljanja preuzeo sam zadatak i dao sam se na posao. Prvo, trebalo je nabaviti sanjke koje su specijalne za ovaj oblik hokeja“, priča nam Marko Kocijan.

Ovdje nastupaju i sponzori i podupiratelji, poput poduzeća Otto Bock Adrie, HPO-a i Zagrebačkog sportskog saveza osoba s invaliditetom te je klubu nabavljeno 12 sanjki.

“Nekoliko sanjki prilagođeno je za trojicu sportaša, ali uvijek ima još slobodnih za nove članove”, kaže Kocijan.

“Trenutno ‘Mrge’ broje 12 članova od čega su njih četvorica potencijalni igrači, ali ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i okušaju se u igri”, na kraju dodaje Kocijan.

Jedan od igrača je mladi Marko-Maurits Čanić, inače iz Dubrovnika, koji se zatekao u Zagrebu:

“Imam nasljednu senzomotornu polineuropatiju (Charcot Marie Tooth) ili u prijevodu teška atrofija obiju potkoljenica. Još kao dijete bavim se sportom što zbog ljubavi prema igri i natjecanju što zbog vrste invaliditeta zbog koje je potrebno biti u dobroj formi kako ne bi došlo do pogoršanja. Uvijek sam bio u sportu ‘zdravih’, ali nikako ih nisam mogao pratiti. U Zagrebu treniram skijanje u klubu za osobe s invaliditetom Sljeme”

“Iskreno nisam puno znao o hokeju na sanjkama dok nisam došao na predstavljanje tog sporta i na prvi trening. Već na prvom treningu mi se svidio sport jer je dinamičan, brz i uopće nije tako jednostavno koliko izgleda”, priča Marko.

Da su dečki ozbiljno shvatili svoj zadatak te žele opravdati svoje ime govori i činjenica kako se Marko već na prvom treningu odlično snašao:

“Već nakon nekoliko treninga smo savladali zavoje i počeli smo radit s pakovima, tako da brzo napredujemo.”

Biti ravnopravan sportaš s invaliditetom onim bez govori i činjenica kako svaki posjet vrhunskih naših sportaša ovim borcima znači mnogo.

“S ‘medvjedima’ smo odigrali prvu utakmicu i bilo je sjajno. Dečki su se poprilično mučili na sanjkama što je dokaz da nije nimalo jednostavno. Lijepo smo se zabavili i to je bilo jedno nezaboravno iskustvo,” dodaje Marko.

Na kraju priče Marko nam poručuje: nadam se samo najboljem za ovaj sport:

“Nadam se da ćemo s vremenom stvoriti respektabilnu momčad za odigravanje službenih utakmica s reprezentacijama koje su mnogo duže u ovom sportu nego mi, i želja mi je da se uspijemo kvalificirati na paraolimpijske igre.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.