Mundo Deportivo: Razlozi zašto će Mandžukić u Atleticu biti barem jednako uspješan kao Diego Costa

Mundo Deportivo: Razlozi zašto će Mandžukić u Atleticu biti barem jednako uspješan kao Diego Costa

Mandžukić je efikasniji u udarcima, dobiva više zračnih dvoboja i češće asistira nego njegov prethodnik u crveno-bijelom dresu

Mario Mandžukić/Getty Images

Čim se stišaju reakcije na finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva, sportske rubrike diljem Europe okrenut će se pripremama za novu klupsku sezonu.

Mario Mandžukić

Dob: 28

Klubovi: Marsonia, Zagreb, Dinamo, Wolfsburg, Bayern

Učinak u ligaškim utakmicama: 267 nastupa, 123 gola (0.46)

Učinak u svim utakmicama: 406 nastupa, 177 golova (0.44)

 

Diego Costa

Dob: 25

Klubovi: Braga, Penafiel, Celta, Albacete, Valladolid, Rayo, Atlético

Učinak u ligaškim utakmicama: 229 nastupa, 80 golova (0.35)

Učinak u svim utakmicama: 284 nastupa, 104 gola (0.37)

Katalonski Mundo Deportivo tako se bacio na analizu novog pojačanja Atlética, hrvatskog reprezentativca Marija Mandžukića, za kojega vjeruju da će u Madridu biti barem jednako uspješan kao njegov prethodnik Diego Costa, ako ne i uspješniji.

‘Još jedan autentični topnik’

Novinar Chema Fuente za početak se poslužio statistikom: Mandžukić je u 267 ligaških utakmica zabio 123 gola (0.46 po ut.), što je bolji učinak od Coste (80 golova u 229 utakmica, 0.35). Ističe kako je Mandžukićevu efikasnost u Bayernu posljednjih mjeseci sputavao Pep Guardiola, što je uostalom i glavni razlog zbog čega je Super Mario odlučio promijeniti klub.

– Mandžukić je u igračkom smislu sličan Costi. Može držati loptu, brzo donosi odluke, okretan je, moćan i brz, te odličan u skoku. Mnogi misle da je Costin odlazak u Chelsea velik udarac za Atlético, ali klub je potpisao još jednog autentičnog topnika – napominje Fuente.

Naveo je još neke pokazatelje koji sugeriraju da će Mandžukić uspješno uskočiti u Costine cipele: nešto češće puca prema golu (3.39 udaraca naspram Španjolčevih 3.29), češće asistira (0.18 u odnosu na 0.09) i puno je uspješniji u zračnim dvobojima (3.35 dobivenih po utakmici, Costa ima 1.10). I to bez obzira na činjenicu što je centimetar niži od Coste.

Simeone: Iz Mandže ću izvući najbolje!

Mandžukić je, nadalje, efikasniji kad je riječ o udarcima na gol. Prošle sezone je 69 posto njegovih šuteva u okvir završilo u mreži, u odnosu na 57 posto koliko je realizirao Diego Costa. Razlika je još drastičnija ako znamo da Mandžukić u toj kampanji nije izveo ni jedan jedanaesterac, a Costa ih je pucao šest.

Sve navedene argumente pojačava dojam da je Mandžukić vrlo zahvalan obrambeni igrač, što su redom isticali svi njegovi treneri, zaključno s izbornikom Nikom Kovačom. Atléticov trener Diego Simeone taj će aspekt igre posebno cijeniti, a u prvoj izjavi o novom igraču već je najavio da će „iz Mandžukića izvući samo najbolje“.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.