Na današnji dan prije 24 godine Netsi su umirovili Petrovićev dres

Na današnji dan prije 24 godine Netsi su umirovili Petrovićev dres

11. studeni 1993. pamtit će se kao magična noć u Meadowlands Areni, noć kada su New Jersey Netsi, pet mjeseci nakon tragične nesreće, odali počast Draženu Petroviću umirovljenjem dresa s brojem 3. Derrick Coleman i Chuck Daly (tadašnji trener Netsa) nosili su njegov dres do sredine igrališta gdje su ih čekali Draženovi prijatelji, obitelj, suigrači i zaposlenici franšize Netsa, čime je započela ceremonija u Draženovu čast.

“Zahvaljujem vam se na vašoj prisutnosti na ovoj svečanosti. Ne znam je li moguće reći što je Dražen značio ovom klubu, i emocionalno, i fizički i na svaki način. Pretpostavljam da ćemo se svi sjećati onoga što smo upravo vidjeli na ekranu. Taj osmijeh, emocija, natjecateljski duh, a prije svega iz košarkaške perspektive – taj šut! Nikada to nećemo zaboraviti,” bile su uvodne riječi ceremonije Chucka Dalyja, tadašnjeg trenera Netsa.

Košarkaški Mozart

Kad se govori o najvećim košarkašima NBA lige, a i košarke općenito uvijek će se ga svi prisjetiti. Srčanost, hrabrost, predanost radu, sportska lucidnost i još štošta drugo, epiteti su koji jednostavno idu ruku pod ruku s Draženovim imenom.

Njegova želja da izvuče maksimum iz sebe i bude najbolje što može biti u košarkaškom smislu pretvorila ga je u umjetnika i vođu. Otud i nadimak “Košarkaški Mozart” što je njegova košarka u potpunosti i bila. Nitko nije stavljao više pritiska na njega, ni imao više očekivanja od njega – od njega samoga. Uvijek je bio onaj koji je prvi dolazio na trening i zadnji odlazio s njega, pa s toga ta njegova predanost jednostavno sama po sebi iziskuje poštovanje. To su samo neke od karakteristika zašto ga se smatra pravim uzorom svim mladim sportašima.

Zvijezda koje je mogla i trebala biti još sjajnija

Govoriti već milijun puta ispričane priče o njegovim uspjesima i postignućima nije čak ni potrebno, jer to prije svega govori njegova ostavština. “Njegova najveća ostavština je to što je otvorio put međunarodnim košarkašima koji se sada uspješno mogu natjecati u NBA ligi. Njegov doprinos košarci kao sportu je nemjerljiv i prava je čast i zadovoljstvo bilo poznavati ga,” izjavio je povjerenik NBA lige, David Stern, na temu utjecajnosti Dražena na NBA ligu.

Dražen Petrović bio je nevjerojatan mladić, pravi sportski fenomen, i istinski pionir košarke na globalnoj razini. U 28 godina života postigao je nevjerojatno mnogo. Nažalost, nesreća na Autobahnu 9, tog kobnog 7. lipnja 1993. uskratila nam je mogućnost saznati koliko je ta zvijezda zapravo mogla biti sjajnija.

ŽIVOT LETI KAPETANE…

 

 

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.