Na Festivalu sporta za osobe s invaliditetom predstavljena atletika

Na Festivalu sporta za osobe s invaliditetom predstavljena atletika

Članovi Atletskog kluba „Srce“ ,zajedno s hrvatskom najtrofejnijom paraolimpijkom Milkom Milinković, pokazali su kako izgleda jedan njihov trening.

Na Festivalu sporta za osobe s invaliditetom predstavljena kraljica sportova – atletika. U sklopu projekta IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije nastavljen je Festival sportova za osobe s invaliditetom, koji se održava do nedjelje na različitim sportskim lokalitetima. Četvrtak je bio rezerviran za kraljicu sportova atletiku, te je u Osnovnoj školi Gornja Vežica prof. Zvonimir Brozić iz Atletskog kluba „Srce“ za osobe s invaliditetom održao stručni prikaz treninga atletike za osobe s invaliditetom. Prikazu su prisustvovali nastavnici, odgojitelji, roditelji te djeca drugih razreda OŠ Vežica .

Nakon uvodnog teorijskog dijela u kojem je prof. Brozić prisutnima približio sport za osobe s invaliditetom i njegove posebnosti, članovi atletskog kluba „Srce“ koji ostvaruju izvrsne rezultate na državnim prvenstvima, zajedno s našom najtrofejnijom paraolimpijkom Milkom Milinković pokazali su kako izgleda jedan njihov trening.

Nakon zagrijavanja i demonstracija nekoliko elemenata, oduševljenu djecu ubrzo su pozvali da im se pridruže te su trening nastavili zajedno. Bilo je tu bacanja kugle, bacanja diska i koplja, skoka u dalj i mnogo trčanja, ali i jednako mnogo zabave, smijeha i druženja koji djecu najlakše motiviraju da se uključe u sport.

– Jedan od stupnja razvoja civilizacije je i stupanj odnosa prema osobama s invaliditetom, odnosno pomoć pri njihovoj integraciji u društvo. Kroz sport osobe se osamostaljuju, socijaliziraju i ubrzo napreduju.“ naglasio je profesor Brozić te dodao kako je sport za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj lani proslavio 50 godina i izvrsni rezultati ne izostaju.

Atletika je izvrstan sport za osobe s invaliditetom baš zbog svojih raznih mogućnosti brojnih disciplina unutar kojih se svako dijete i svaka osoba mogu vrlo brzo pronaći, dok se djeci preporuča što ranije uključenje u sport.

– Jako je važno da se djeca uključe u sport u okviru svojih mogućnosti, jer sport jača psihički i fizički. Sport mi je obogatio život, jer sam htjela dokazati sebi i drugima da mogu, dok su s druge strane moji uspjesi motivirali druge da pokušaju isto.“ dodala je Milka Milinković koja je djeci održala kratko teorijsko predavanje te praktični prikaz nekoliko svojih sportskih vještina.

U subotu u Dvorani na Zametu slijedi predstavljanje boćanja i tenisa u kolicima, a u nedjelju teorijska i praktična demonstracija jahanja u Dresurnom klubu Pegaz. Na Festival su dobrodošli svi građani.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.