Najavljena biciklistička utrka Tour of Croatia

Najavljena biciklistička utrka Tour of Croatia

Foto: Tour of Croatia/Facebook

Treću godinu za redom se održava Tour of Croatia, najveća biciklistička utrka i općenito jedan od najvažnijih sportskih događaja u Hrvatskoj. Tour of Croatia je poveznica sporta i turističke promocije Hrvatske, a organizatori su objavili kako ovogodišnje izdanje utrke ima 6 etapa. Uz navedeno objavljeno je i kako će utrka biti održana od 18. do 23. travnja.

Fotografija Tour of Croatia.

Foto: Tour of Croatia/ Facebook

Ove godine organizatori su nas držali u neizvjesnosti prilično dugo s objavom etapa, a nakon što smo ih saznali predstoji saznati i ekipe koje će nastupiti. Na Touru se očekuje nešto više od 20-ak ekipa, a određeni broj pripada World Tour ekipama koje su ujedno i najjače u biciklizmu.

Ovogodišnje izdanje bit će itekako zahtjevnije, a utrka opet kao i prošlu godinu započinje u Osijeku, u utorak (18. travnja), a cilj prve etape dugačke 227 km bit će u Koprivnici. Etapa je sprinterskog karaktera budući da je u potpunosti ravna.

Dan kasnije, 19. travnja cijeli se Tour seli u Trogir, odakle kreće etapa duga 123 km, koja je ujedno fizički i najzahtjevnija etapa, jer je cilj same etape na 1.762 metra visine na najvišem vrhu Biokova Svetom Juri.

Treća etapa vozit će se između Imotskog i Zadra u dužini od 236 km, te je ona ujedno i najduža etapa. Nije toliko ravna, ima dosta hupsera koji bi mogli presuditi konačnome razvoju utrke.

Četvrta  etapa se seli u Istru te povezuje Crikvenicu i Umag, a dugačka je 171 km.

Peta etapa, dugačka 141 km, donosi nam nova penjačka uzbuđenja na ovogodišnjem Tour-u. Nakon starta u Poreču bicikliste očekuje cilj na Učki (na Poklonu) na koju će se prvo popeti s istarske, pa onda i sa kvarnerske strane.

Posljednja etapa, duga je 145 km, starta u nedjelju, 23. travnja u Samoboru, a cilj je, uz već tradicionalne završne krugove u Zagrebu, na Trgu sv. Marka, gdje će se održati i svečano proglašenje pobjednika kao i prethodnih godina.

U prvom izdanju “Tour of Croatia” 2015. godine ukupni pobjednik bio je Poljak Maciej Paterski (CCC–Sprandi–Polkowice), a prošle godine slavio je Hrvat Matija Kvasina (Synergy Baku). Prvo izdanje Toura nije imalo kronometar, dok je prošle godine bio uveden na oduševljenje publike, no ove godine opet ga nema.

Utrku će izravno prenositi HRT, Eurosport, te Eurosport Asia, a svaku će se večer emitirati i sažeci svake etape kao i prošle godine. Televizijski signal će emitirati brojne postaje iz Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Australije, pa će sliku iz Hrvatske vidjeti gledatelji u 177 zemalja svijeta.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.