Najskupljem SP u povijesti prijete huligani i teroristički napadi

Najskupljem SP u povijesti prijete huligani i teroristički napadi

Velika je pozornost posvećena mjerama osiguranja, ponajviše zbog straha od terorističkih napada

Bit će to najskuplje prvenstvo ikada organizirano. Rusija će spremna dočekati Svjetsko nogometno prvenstvo sljedeće godine, u to uopće ne treba sumnjati. Za Ruse i njihovog predsjednika Vladimira Putina ovaj je veliki sportski događaj odlična prilika da se svijetu predstave u lijepom svjetlu, kao dobri domaćini i vrsni organizatori.

Isti su cilj imali i prilikom organizacije Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. Novac nije tada bio problem, a naravno, nije ni sad. Ukupni troškovi Olimpijskih igara u Sočiju, uključujući i kapitalne investicije, iznosili su 47 milijardi eura, što ih je učinilo najskupljima u povijesti. Zanimljivo je da je za troškove povezane sa sportskim natjecanjima tada potrošeno 13,7 milijardi eura, više nego dvostruko više u odnosu na službenu brojku od šest milijardi eura. U pogledu sportskih troškova, Igre u Sočiju bile su druge najskuplje u povijesti, nakon ljetnih u Londonu 2012. godine. Međutim, ruski cilj pretvaranja Sočija u globalni resort ipak nije ostvaren.

Naravno, vrlo zanimljive su i brojke vezane uz Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Posljednje informacije otkrivaju da će organizacija stajati 515 milijuna eura više nego što je planirano, pa tako ukupan iznos troškova popeo na 10,1 milijardu eura. Od tog iznosa 57,6 posto dolazi iz federalnog proračuna, a 13,6 posto iz proračuna regionalnih vlada. Ostatak od 28,8 posto financira se iz privatnih i tvrtki pod kontrolom države.
Nedavno je FIFA-ina inspekcija prošla sve gradove domaćine, te se vrlo pozitivno izrazila o njihovom stupnju spremnosti za organizaciju Mundiala.

Nogometaši će se za naslov svjetskog prvaka boriti u 11 gradova. Moskva će imati dva stadiona na kojima će se igrati utakmice, a po jedan je u Sankt Peterburgu, Sočiju, Kazanju, Saransku, Kalinjingradu, Volgogradu, Rostovu na Donu, Nižnjem Novgorodu, Jekaterinburgu i Samari.Velike udaljenosti predstavljat će problem, pogotovo za navijače, pa je predsjednik Putin nedavno ministru prometa naredio da osigura posebne letove kojima će biti povezani svi gradovi domaćini. Također će se pojačati i sigurnosne mjere u javnom prijevozu, u hotelima te na ostalim lokacijama povezanima sa Svjetskim prvenstvom, a sva izvješća o provedenim radnjama Putin očekuje do 15. siječnja sljedeće godine.

Isto tako, prvi čovjek Rusije naredio je donjem domu ruskog parlamenta donošenje zakona koji bi svim stranim državljanima posjetiteljima Svjetskog prvenstva omogućio ulazak u zemlju bez izdavanja vize. U tu svrhu uveden je ‘Fan-ID’, odnosno neka vrsta navijačke iskaznice koje će služiti kao vize za strance, te će im omogućavati i ulazak na stadione. S tim dokumentom navijači će moći ući u Rusiju 10 dana prije početka SP-a, dakle od 4. lipnja, te će se u njoj smjeti zadržati još 10 dana nakon finalne utakmice, odnosno do 25.srpnja.

Velika je pozornost posvećena mjerama osiguranja, ponajviše zbog straha od terorističkih napada. No, opasnost isto tako prijeti i od ruskih huliganskih skupina, koje su svoju brutalnost pokazale u nekoliko navrata na Europskom prvenstvu u Francuskoj prošle godine. Ruske vlasti svim navijačima jamče ‘stopostotnu sigurnost’, iako je teško vjerovati da na tako velikom događaju neće biti niti jednog incidenta. Uglavnom, za izgrednike na stadionima najavljene su dvotjedne zatvorske kazne, a stranci će potom biti protjerani iz Rusije. Poznatim stranim izgrednicima bit će zapriječen ulaz u državu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.