Naš Hajduk tvrdi: “Hrvatski nogometni savez treba prijaviti Europskoj komisiji”

Naš Hajduk tvrdi: “Hrvatski nogometni savez treba prijaviti Europskoj komisiji”

Udruga Naš Hajduk objavila je službeno priopćenje zbog podrške Fife i Uefe Hrvatskom nogometnom savezu u borbi protiv izmjena Zakona o sportu...

Foto: commons.wikimedia.org - Ballota

FIFA i UEFA su službenim dopisom potvrdile Hrvatskom nogometnom savezu da bi izmjene Zakona o sportu značile uplitanje politike u nogomet, što europska i svjetska krovna nogometna organizacija strogo zabranjuju. Udruga Naš Hajduk je kao jedan od predlagatelja izmjena poslala medijima službeno priopćenje u kojem optužuje Hrvatski nogometni savez za kršenje zakona koje je potrebno prijaviti Europskoj komisiji. Udruga je također upoznala javnost s činjenicom da je u Fifa prije nekoliko godina naredila Portugalskom nogometnom savezu da Skupštinu mora ustrojiti tako da manje predstavnika sudjeluje po regionalnom principu, a da profesionalni klubovi imaju više predstavnika. Upravo to se nalazi u spomenutim predloženim izmjenama Zakona.

Priopćenje, koje je potpisao tajnik Udruge Ivan Rilov, prenosimo u potpunosti: “Čak pet od 17 članova IO-a HNS-a doslovno krši zakon obnašajući zakonski nespojive funkcije državnih ili lokalnih političkih dužnosnika i članova IO-a HNS-a. Nije li to miješanje, i to izravno, politike u nogomet? Vjerujemo da ovdje ima osnova za prijavu uplitanja u zakonodavne poslove jedne države odgovarajućim tijelima Europske komisije. Želimo da zastupnici pomno prouče predložene izmjene i dopune Zakona o sportu i odluče sukladno svojoj savjesti, bez ikakvih pritisaka i utjecaja s raznih strana, tj. da se ponašaju državnički.

Hrvatska javnost je od dopise Fife i Uefe vidjela samo ono što su gospoda iz HNS-a dala da vidimo. Dopustit ćete da zadržimo makar malu rezerviranost po pitanju njihova kredibiliteta zato što imamo opravdane razloge u niz dosadašnjih nemilih primjera. Tim više što znamo da su redakcije nekih hrvatskih medija dobile nešto drukčiji odgovor na upit o rečenoj temi. Slučaj iz Portugala nas navodi da se zapitamo koliko dobro su zapravo dotična gospoda uopće informirana o ovom hrvatskom slučaju predloženih izmjena i dopuna Zakona o sportu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.