Nastavak skandala: Fifa suspendirala Blattera i Platinija!

Nastavak skandala: Fifa suspendirala Blattera i Platinija!

Nastavlja se najveći skandal u nogometnoj povijesti...

Fifina Etička komisija suspendirala je predsjednika Seppa Blattera na 90 dana. Švicarac bi 26. veljače iduće godine trebao napustiti funkciju, a kao najveći kandidat za nasljednika spominje se dopredsjednik Fife i predsjednik Uefe Michael Platini. No, i on je zaradio tromjesečnu suspenziju zbog sumnjivih uplata od – Blattera! Na isto razdoblje suspendiran je i sad već bivši glavni tajnik Fife Jerome Valcke. Suspenzije se nakon isteka mogu produžiti za dodatnih 45 dana.

Bivši dopredsjednik Fife Chung Mong-joon suspendiran je na šest godina i kažnjen je sa 100 tisuća švicarskih franaka. Fifa je službeno objasnila da su odluke donesena nakon istrage koju je vodila istražna komora Etičke komisije.

Prije nekoliko tjedana švicarske vlasti su pokrenule istragu protiv Blattera jer je potpisao štetan ugovor o tv pravima za prijenose Svjetskih prvenstava na Karibima. Pod sumnjom je uplata dva milijuna franaka Platiniju prije četiri godine. Chung je suspenziju zaradio zbog kršenja Statuta krovne svjetske nogometne organizacije u procesu izbora domaćina Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine.

Blattera i Platinija će sukladno statutima njihovih organizacija za vrijeme trajanja suspenzije mijenjati najviše rangirani dopredsjednici. Dakle, najmanje 90 dana Kamerunac Issa Hayatou, koji je i predsjednik CAF-a, će imati ovlasti predsjednika Fife, dok je privremeni predsjednik Uefe Španjolac Angel Maria Villar.

No, i uz njih se vežu skandali. Tako je 2011. godine Etička komisija Međunarodnog olimpijskog odbora pokrenula postupak protiv Hayatoua jer je bio djelatnik marketinške agencije koja je surađivala s Fifom, a to je sukob interesa. U tijeku je istraga Etičke komisije Fife protiv Villara jer su otkrivene nepravilnosti u kandidaturi Španjolske i Portugala za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.