NBA rookie godine: Šarić ili Brogdon, Europa ili Amerika?

NBA rookie godine: Šarić ili Brogdon, Europa ili Amerika?

Foto: 76ers Argentina/Twitter

Večeras se u New Yorku održavaju prve NBA nagrade, na kojima će se saznati tko su bili najbolji igrači i treneri u NBA ligi u netom završenoj sezoni.  Nominirani su podijeljeni u čak 12 kategorija, a nama je posebno zanimljiva ona u kojoj se natječe Dario Šarić.

Naravno riječ je o najboljem rookie igraču godine, gdje hrvatskom košarkaškom reprezentativcu i članu Philadelphie 76ersa društvo prave Malcolm Brogdon iz Milwaukeeja i Joel Embiid, Šarićev suigrač iz Philadelphije. Svaki od navedenih igrača ima nekolicinu aduta kraj svojeg imena, no NBA analitičari i obična publika su složni kako će se nagrada za najboljeg rookieja godine tražiti između Šarića i Brogdona.

To naravno ne znači kako je Embiid imao lošu sezonu, zapravo potpuno suprotno, centar iz Kameruna sa stažem u sveučilišnoj američkoj košarci je poseban talent, a to je pokazao ove sezone. Naime, Embiid je sezonu završio s 20,2 poena, 7,8 skokova, 2,1 asistencija i 2,5 blokadi čime je daleko najimpresivniji rookie u ovogodišnjoj konkurenciji. Logično se može postaviti pitanje pa zašto onda Embiid nije favorit za naslov? Razlog su odigrane utakmice, a u navedenoj rubrici Embiid je došao do brojke 31. Fenomenalan početak sezone je pokvarila teška ozljeda koljena koja je bila jedini razlog zašto Embiid nije u svojoj prvoj sezoni ostvario još impresivnije brojke. U prilog Embiidu ide i činjenica kako Philadelphia s njim na terenu ima puno bolji skor nego bez njega, no 31 odigrana utakmica ga jednostavno izbacuje iz utrke za nagradu. Ulazak u top 3 je svojevrsno priznanje za njegove igre kada je bio zdrav, a upravo tada je bio nezaustavljiv.

Time dolazimo do Šarićevog glavnog suparnika u borbi za toliko željenu nagradu, a to je 24-godišnji Amerikanac Malcolm Brogdon. Brogdon je skupio 75 utakmica ove sezone uz učinak od 10,2 poena, 4,2 asistencije, 2,8 skokova i šut za tri poena od čak 40,4 posto. Po asistencijama i postotku šuta za tri poena odskače od konkurencije, što nije ni čudno s obzirom na poziciju koju igra, ali Brogdon ima također i jednu veliku prednost. On je igrao u ekipi koja je došla do doigravanja i koja je objektivno jača od Philadelphije, stoga se može sagraditi jaki slučaj kako se Brogdon za minute morao boriti u puno težoj konkurenciji nego Šarić ili Embiid. Paradoksalno upravo minute provedene na terenu su i glavni uteg oko Brogdonovog statusa favorita za osvajanje nagrade, budući da je Amerikanac u početnoj postavi počeo u samo 27 od 75 mogućih susreta, a zamjene generalno ne osvajaju nagrade. Uostalom 10 posljednjih slavljenika u kategoriji rookie godine su svi redom bili starteri u svojim ekipama. Brogdon također u regularnoj sezoni niti jednom nije proglašen rookijem mjeseca, no njegova najveća snaga proizlazi iz toga što je imao najveći balans tokom sezone od svih rookija. Naime, Brogdonove brojke možda to ne dokazuju u punoj mjeri, ali kada je Brogdon bio na terenu davao je odlični impuls ekipi Milwaukeeja i svoje je minute savršeno koristio, te je tokom cijele sezone i ostavio najbolji dojam. Hoće li to biti dovoljno da glasači zažmire na jedno oko kod nešto lošijih brojki i činjenice što nije starter u svom klubu ostaje za vidjeti.

Šećer na kraju ostaje naravno naš Dario Šarić koji je imao impresivnu prvu sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta tijekom koje je sakupio 12,8 poena, 6,3 skokova, 2,2 asistencije, 2,5 blokada i to je sve postigao u 81 utakmicu.

Šarić je ostvario najviše poena ako izuzmemo Embiida i odigrao je najviše utakmica. Nakon All-star pauze je odigrao impresivne utakmice i potpuno je iskoristio ozljedu Embiida kako bi zasjao u ulozi vođe na terenu. Manjak prave konkurencije može biti Šarićev uteg kao i činjenica što Sixersi nisu došli do doigravanja, no ne može se osporiti Šariću kako je u prvoj NBA sezoni maksimalno iskoristio svoju priliku i pokazao kako ima ono nešto potrebno za uspjeh u NBA-u. Unatoč usponima i padovima koje je pokazivao tokom prve sezone Šarić je pokazao puno više dobrih strana nego loših, a najveći problem do konačnog trijumfa Šarića može biti činjenica kako je Europljanin. Naime, jedini Europljanin koji je osvojio nagradu za rookieja godine je bio Pau Gasol, a samo još jednom u povijesti nagradu nije osvojio Amerikanac. Bilo je to 2015. godine kada je Andre Wiggins, inače Kanađanin, došao do titule najboljeg rookieja. Generalno, mjesto rođenja ne bi trebalo predstavljati nikakav faktor u odabiru pobjednika, no ipak se radi o Amerikancima koji po prvi puta u povijesti od dodjele NBA nagrada rade show na kojem nastupaju najveće pop zvijezde današnjice i sasvim je moguće kako će glasači htjeti pogurati Amerikanca do navedene nagrade. Već sada je Šarić uspio dobiti veliko priznanje, te se nalazi u najboljoj rookie petorci lige. Na taj način je postao prvi Hrvat kojem je to uspjelo, budući da je 1992. godine Toni Kukoč završio u drugoj najboljoj rookie petorci lige.

Bilo kako bilo, večeras ćemo saznati hoće li Hrvatska po prvi puta dobiti osvajača nagrade najboljeg rookieja, hoće li Dario Šarić postati tek drugi Europljanin kojem je to pošlo za rukom, te ćemo u konačnici saznati kojim su se kriterijima glasači vodili pri odabiru najboljeg novaka u NBA ligi. Ne osvoji li Šarić nagradu svijet će se i dalje vrtiti, a njemu nitko neće moći poreći kako je iz jednog malog Šibenika došao u NBA i s 23 godine dokazao kako s punim pravom, među velikim dečkima, ima mjesta za njega.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.